Na hlavný obsah

Systém Patriot by mohol nahradiť taliansky SAMP/T

Podľa analytikov je rovnako spoľahlivý.

Systém Patriot by mohol nahradiť taliansky SAMP/T
Na ilustračnej snímke taliansky systém SAMP-T. Foto: wikimedia commons

Americká armáda čoskoro zo Slovenska odvezie jednu batériu protileteckého systému Patriot. Náhradný obranný systém by mohli poslať Taliani. Podľa analytikov je taliansky systém SAMP-T rovnako spoľahlivý ako Patriot. Talianski vojaci si už boli pozrieť možné lokality na jeho umiestnenie.

Talianska armáda je vyzbrojená tromi protileteckými systémami SAMP/T, ktorý má prezývku Mamba. Vo významnejších bojoch zatiaľ nebol nasadený. Odborníci sa ale zhodujú, že jeho parametre sú dobré.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovali redaktori RTVS Andrej Bálint a Marta Výbošteková.

„Obidva systémy – aj Patriot aj taliansky systém – majú veľkú výhodu oproti starej S-300, ktorú sme mali, pretože dokážu ničiť aj balistické rakety, nielen strely s plochou dráhou letu, ktoré sú pomerne pomaly letiaci cieľ. Dokážu zničiť aj ciele na základe informácií z celkového rádiolokačného prehľadu,“ hovorí generál vo výslužbe Pavol Macko.

„Je použiteľný za oveľa menšieho nasadenia ľudskej sily. Za istých okolností ho dokážu ovládať dve osoby. Je plne transportovateľný lietadlami,“ dodáva bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Strategické miesto na východnom Slovensku

Experti talianskej armády si už na Slovensku pozreli možné lokality, kde by SAMP/T mohli umiestniť.

„Ak NR SR schváli mandát na základe ktorého budú môcť na Slovensko prísť v prípade potreby aj iné spojenecké krajiny predpokladáme, že práve Taliani so svojou technikou by mali nahradiť americký systém Patriot,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ-Kakaščíková.

Ako strategicky vhodné miesto sa javí východné Slovensko. Tipuje to generál vo výslužbe Macko. „Je to systém, ktorý dokáže zachytiť prípadné aj zablúdené strely z územia, na ktorom sa vedie konflikt,“ dodáva.

Taliansky minister obrany Guido Crosetto už rokoval so svojím americkým náprotivkom. V oficiálnom komuniké spomínal aj systém SAMP/T, ktorý americký Patriot nahradí.

V prípade, že slovenskú protivzdušnú obranu Taliani posilnia, bude to po prvýkrát, čo by ich vojaci vo väčšom počte pôsobili na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál