Na hlavný obsah

Talianska polícia našla a prehľadala dom, kde sa schovával Messina Denaro

Neobjavili tam žiadne zbrane.

Talianska polícia našla a prehľadala dom, kde sa schovával Messina Denaro
Na policajnej snímke taliansky mafiánsky boss Matteo Messina Denaro (vpravo) sedí v aute po zadržaní 16. januára 2023 v Palerme. Foto: TASR/AP

Talianska polícia v noci na utorok (17. 1.) našla a prehľadala dom, v ktorom sa ukrýval šéf sicílskej mafie Matteo Messina Denaro. Nachádza sa v malom mestečku v provincii Trapani, odkiaľ Messina Denaro pochádza, informovala agentúra ANSA.

Šéfa mafie Cosa Nostra policajti zadržali v pondelok (16. 1.). Vyšetrovatelia sa chcú teraz zamerať na sieť podporovateľov, ktorí umožnili najhľadanejšiemu talianskemu zločincovi skrývať sa pred justíciou 30 rokov.

Dom, v ktorom sa Messina Denaro skrýval, sa nachádza v malom mestečku Campobello di Mazara. Podobne ako ďalší významní šéfovia sicílskej mafie sa tak skrýval v oblasti, odkiaľ pochádzal.

Polícia podľa talianskych médií našla v dome drahé oblečenie a parfumy, ale neobjavila žiadne zbrane. Vyšetrovatelia dúfajú, že v dome nájdu dokumenty o kriminálnych aktivitách mafie Cosa Nostra.

V mestečku Campobello di Mazara žije tiež muž, ktorý bol podľa vyšetrovateľov vodičom Messiny Denara. Obchodníka s olivami bez záznamov v trestnom registri zatkli v pondelok spoločne so šéfom sicílskej mafie.

Vyšetrovatelia sa teraz chcú zamerať okrem iného na sieť podporovateľov, ktorí umožnili mafiánskemu bossovi skrývať sa 30 rokov pred justíciou. Palermský prokurátor Maurizio De Lucia uviedol, že klinika, ktorú Messina Denaro pravidelne navštevoval a v ktorej ho policajti v pondelok zatkli, pravdepodobne nevedela, kto je v skutočnosti jej pacient.

Ako sa im ho podarilo nájsť?

Správa o chytení najhľadanejšieho zločinca v krajine dominovala v utorok ráno titulným stranám väčšiny talianskych novín. Články sa venujú okrem iného tomu, ako sa vyšetrovateľom podarilo prísť na falošnú identitu, pod ktorou sa Messina Denaro skrýval.

Na základe odposluchov jeho blízkych došli podľa médií vyšetrovatelia k záveru, že mafiánsky boss trpí viacerými vážnymi ochoreniami, napríklad rakovinou pečene či Crohnovou chorobou.

„Analýza a porovnanie údajov z databáz ministerstva zdravotníctva viedli k identifikácii malého počtu pacientov, ktorí svojím vekom a chorobami zodpovedali profilu Messiny Denara,“ píše denník La Stampa.

Podľa talianskych politikov je zadržanie Messiny Denara významným víťazstvom štátu nad mafiou.

„Ak si niekto myslí, že bitka s mafiou je vyhraná, tak sa veľmi mýli,“ uviedol však prokurátor De Lucia.

Podľa neho Cosa Nostra bude teraz hľadať nového šéfa, pretože má hierarchickú štruktúru. „Cieľ (mafie) je stále rovnaký – nájsť nových šéfov a vedúcich činiteľov,“ povedal denníku La Repubblica De Lucia.

Vyšetrovatelia tiež ubezpečili, že Messina Denaro dostane vo väzení všetku lekársku starostlivosť, ktorú zrejme chorý muž potrebuje. Dúfajú, že s nimi bude dopadený šéf mafie spolupracovať, čo však podľa talianskych médií nie je zďaleka isté.

Šesťdesiatročný Matteo Messina Denaro sa skrýval pred justíciou od roku 1993. V neprítomnosti bol mnohokrát odsúdený na doživotie za vraždy a ďalšie zločiny pripisované sicílskej mafii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet