Na hlavný obsah

Tisíce ľudí sa prichádzajú do Vatikánu rozlúčiť s emeritným pápežom Benediktom XVI.

Zomrel v posledný deň uplynulého roku.

Tisíce ľudí sa prichádzajú do Vatikánu rozlúčiť s emeritným pápežom Benediktom XVI.
Vo Svätopeterskej bazilike je až do pohrebu vystavená rakva so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. Foto: ČTK/AP/Andrew Medichini

S úderom deviatej hodiny doobeda sa v pondelok (2. 1.) verejnosti otvorili dvere vatikánskej Svätopeterskej baziliky, kde je až do štvrtkového (4. 1.) pohrebu vystavená rakva so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. Rozlúčiť sa prichádzajú tisíce ľudí, informovali agentúry.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, zomrel v sobotu (31. 12.) vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stále v rokoch 2005 až 2013, kedy odstúpil s odvolaním sa na svoje chatrné zdravie. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý sa funkcie vzdal.

Už od skorých ranných hodín čakali na vstup do hlavného vatikánskeho chrámu tisíce ľudí a pred vchodom sa vytvoril dlhý rad. Podľa odhadov len v pondelok (2. 1.) príde dať Benediktovi posledné zbohom najmenej 25 000 ľudí.

„Chcel som Benediktovi vzdať hold, pretože hral kľúčovú úlohu v mojom živote a mojom vzdelaní. Dorazil som sem okolo pol ôsmej,“ povedal agentúre AP päťdesiattriročný Filippo Tuccio. Prišiel nočným vlakom z Benátok.

Pohrebné obrady povedie pápež František

Možnosť rozlúčky so zosnulým bude mať verejnosť počas nasledujúcich troch dní. Pohreb naplánovali na štvrtok 5. januára 2023 o 09:30 na Svätopeterskom námestí. Povedie ho Benediktov nástupca František, čo bude v dvojtisícročnej histórii katolíckej cirkvi bezprecedentné podujatie.

Úrady prijali v súvislosti s pohrebom špeciálne bezpečnostné opatrenia. Podľa nedeľného (1. 1.) vyhlásenia rímskej prefektúry bude rovnako ako pri pohrebe pápeža Jána Pavla II. v roku 2005 či následných voľbách novej hlavy katolíckej cirkvi nasadených viac ako 1 000 policajtov. Vyšší má byť tiež počet detektorov kovov pri vstupe na Svätopeterské námestie.

Rozlúčiť sa prišli prezident aj premiérka

Medzi prvými ľuďmi, ktorí prišli do Baziliky sv. Petra vzdať úctu a rozlúčiť sa so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI., boli aj taliansky premiér Sergio Mattarella a premiérka Giorgia Meloniová. Informovala o tom agentúra ANSA.

Mattarella uviedol, že emeritný pápež bol „výnimočne jasným svedkom evanjelia“. Úctu Benediktovi XVI. vzdala aj Meloniová, ktorá tohto významného teológa a náboženského intelektuála označila za „velikána viery a rozumu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet