Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Austrálii demonštrujú za práva domorodých obyvateľov

Manifestujú pri príležitosti Dňa Austrálie.

Tisíce ľudí v Austrálii demonštrujú za práva domorodých obyvateľov
Niektorí demonštranti mali aborigénske vlajky, teda vlajky pôvodných obyvateľov Austrálčanov (Aborigénov), niektorí si tiež farebne pomaľovali tvár. Foto: Prodimedia

Tisíce ľudí vo štvrtok (26. 1.) vo viacerých austrálskych mestách vyšli demonštrovať za práva domorodých obyvateľov. Manifestujú pri príležitosti Dňa Austrálie, ktorý pripomína výročie začiatku britskej kolonizácie. Demonštranti ale tento deň označujú za Deň invázie a protestujú proti diskriminácii domorodých obyvateľov Austrálie, informuje agentúra Reuters.

Demonštrácie hlásia okrem iného metropola Canberra a tiež Sydney, Melbourne či Adelaide. Niektorí ľudia majú aborigénske vlajky, teda vlajky pôvodných obyvateľov Austrálčanov (Aborigénov), niektorí si tiež farebne pomaľovali tvár.

Čierno-červeno-žltá vlajka bola ako oficiálny symbol pôvodných obyvateľov uznaná v roku 1995. Žltý kruh uprostred symbolizuje slnko, čierny horný pruh pôvodného obyvateľa a červený pod ním krv a krajinu.

Podľa časti obyvateľov Austrálie by sa dnešný deň (26. 1.) nemal vôbec oslavovať, ako uviedla napríklad senátorka Lidia Thorpeová, alebo by sa mal premenovať na Deň invázie. Podobne napríklad niektorí ľudia v Latinskej Amerike deň, keď Krištof Kolumbus objavil pre Európanov Ameriku, označujú za Deň domorodého odporu.

„Uvedomme si všetci jedinečnú výsadu, ktorú máme v tom, že zdieľame tento kontinent s najstaršou kultúrou sveta,“ vyhlásil austrálsky premiér Anthony Albanese. Austrálčania obývajú tento kontinent najmenej 65 000 rokov, uviedla agentúra Reuters.

Plánujú referendum

Albanese tiež sľúbil, že už tento rok vláda usporiada referendum o zakotvení práv domorodých obyvateľov do ústavy. Tú prijali v roku 1901 a zmienka o Aborigénoch v nej stále nie je. Niektorí však takéto referendum považujú za nedostatočné.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že zmena ústavy je ťažký proces a že množstvo referend v minulosti skončilo v Austrálii odmietnutím návrhu.

V prieskume verejnej mienky spoločnosti Roy Morgan publikovanom tento týždeň sa podľa agentúry Reuters takmer dve tretiny Austrálčanov vyslovili za to, aby dnešný deň zostal nazývaný Deň Austrálie. Zvyšok uviedol, že sa má volať Deň invázie.

Niektoré firmy napríklad Telstra Corp Ltd umožnili svojim zamestnancom, aby si sami rozhodli, či chcú mať voľno dnes, či iný deň. „Pre mnohých domorodých obyvateľov Deň Austrálie pripomína zlom, ktorý znamenal stratu ľudských životov, kultúrnu devastáciu a pretrhnutie väzieb medzi ľuďmi a pôdou“. Napísala na sociálnej sieti LinkedIn výkonná riaditeľka firmy Telstra Vicki Bradyová.

Austrálčania tvoria asi 3,5 percenta z celkových 25 miliónov obyvateľov Austrálie. Možnosť občianstva získali až v roku 1967 a ekonomicky a sociálne sa cítia byť stále silno znevýhodnení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet