Na hlavný obsah

Tisíce ľudí začali už za tmy prichádzať do Vatikánu na pohreb Benedikta XVI.

Prví prichádzajúci dorazili do Vatikánu už okolo štvrtej hodiny ráno.

Tisíce ľudí začali už za tmy prichádzať do Vatikánu na pohreb Benedikta XVI.
Rakvu so zosnulým Benediktom XVI. vyniesli pred Svätopeterskú baziliku. Foto: ČTK/AP/Antonio Calanni

Tisíce ľudí začali už za tmy prichádzať na Svätopeterské námestie, kde sa uskutoční pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Prví prichádzajúci dorazili do Vatikánu už okolo štvrtej hodiny ráno, napísala agentúra Reuters. Rakvu so zosnulým vo štvrtok (5. 1.) ráno vyniesli pred Svätopeterskú baziliku.

Pohreb sa začal o 9:30 a poviedol ho terajší pápež František. Očakáva sa účasť asi 70 000 ľudí, vrátane delegácií zo zahraničia. Slovensko bude zastupovať dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Kým Vatikán aj taliansku metropolu zahalila hustá hmla, prví veriaci začali ešte pred úsvitom prechádzať bezpečnostnými kontrolami. Boli medzi nimi aj nemeckí veriaci v tradičných bavorských krojoch, ktorí niesli vlajky regiónu, v ktorom sa Benedikt v Nemecku narodil.

Hoci Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, nezomrel za pontifikátu, pretože v roku 2013 zo zdravotných dôvodov rezignoval, bude jeho pohreb v mnohom podobný pohrebom hláv katolíckej cirkvi.

Jeho telo v stredu (4. 1.) večer uložili do rakvy z cyprusového dreva, ktorú podľa agentúr premiestnili pred baziliku pred provizórny oltár. Do rakvy vložili tiež listinu s latinsky písaným popisom Benediktovho života a tiež mince vyrazené Vatikánom v čase jeho pontifikátu.

Zádušná omša, ktorá bude až na niektoré pasáže slúžená v latinčine, by sa mala skončiť o 11.00 h. Potom rakvu vložia do zinkového puzdra a následne do ďalšej drevenej rakvy. Potom emeritného pápeža pochovajú do hrobky v krypte pod Svätopeterskou bazilikou.

Prísne bezpečnostné opatrenia

„Aj keď sme boli ešte deti, keď bol pápežom, zanechal po sebe stopu,“ povedal Reuters 24-ročný Španiel Xavier Mora, ktorý v Ríme študuje za kňaza. Na námestie prišiel spoločne s ďalšími dvoma bohoslovcami. „Tri roky sme študovali jeho teológiu, a aj keď sme ho osobne nepoznali, prechovávame k nemu veľkú náklonnosť a úctu,“ dodal.

Na usporiadaný priebeh pohrebu budú okrem uniformovanej aj neuniformovanej polície dohliadať príslušníci polovojenskej polície a tiež viac ako 500 dobrovoľníkov civilnej ochrany, ktorí budú mať za úlohu predovšetkým poskytovať informácie.

Benedikt zomrel v sobotu (31. 12.)vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stál v rokoch 2005 až 2013, kedy odstúpil zo zdravotných dôvodov. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý tak urobil. Jeho telo na tri dni vystavili v Svätopeterskej bazilike. Prišlo sa s ním rozlúčiť takmer 200 000 ľudí, uviedol Vatikán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet