Na hlavný obsah

Tornáda a silné búrky v Alabame a Georgii si vyžiadali deväť obetí

Najmenej 12 osôb utrpelo zranenia.

Tornáda a silné búrky v Alabame a Georgii si vyžiadali deväť obetí

Najmenej deväť ľudí zahynulo vo štvrtok (12. 1.) pri tornádach a silných búrkach v amerických štátoch Alabama a Georgia. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Guvernérka Alabamy Kay Iveyová na sociálnej sieti napísala, že so zármutkom prijala správu o úmrtí šiestich ľudí. Obete hlásili v okrese Autauga, kde tornádo zničilo alebo značne poškodilo asi 40 domov, uviedli úrady. Najmenej 12 osôb utrpelo zranenia.

Tornádo zasiahlo v Alabame aj v okres Dallas, kde spôsobilo vážne škody, povedal starosta mesta Selma James Perkins.

Vykoľajený vlak a poškodené vedenie

V štáte Georgia zomreli najmenej dvaja ľudia. Päťročné dieťa zabil padajúci strom a zahynul aj jeden štátny zamestnanec. V okrese Butts juhovýchodne od Atlanty podľa úradov sa pri búrke vykoľajil nákladný vlak.

V Griffine, južne od Atlanty, platil až do šiestej hodiny ráno (12.00 h SEČ) zákaz vychádzania. Miestne úrady uviedli, že niekoľko ľudí zostalo uväznených v obytnom dome, na ktorý sa zrútil strom. Na inom mieste v meste hasiči niekoľko hodín vyslobodzovali muža spod stromu, ktorý vietor zhodil na jeho dom.

V Georgii zavreli aj školy, ktoré spolu navštevuje asi 90 000 študentov. Bez elektriny sa ocitlo okolo 21:00 SEČ v Alabame a Georgii takmer 34 000 odberných miest z asi siedmich miliónov, ktoré monitoruje server PowerOutage.

Tornáda sú v USA pomerne bežné najmä v centrálnych a južných častiach krajiny, vysvetľuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet