Na hlavný obsah

Tri mesiace po voľbách v Bosne parlament schválil novú vládu premiérky Krištovej

Ide o vôbec prvú ženu na poste premiéra v tejto krajine.

Tri mesiace po voľbách v Bosne parlament schválil novú vládu premiérky Krištovej
Na archívnej snímke z 29. septembra 2022 veteránka bosnianskochorvátskej politiky Borjana Krištová. Foto: TASR/AP

Bosniansky parlament schválil v stredu (25. 1.) novú vládu, na čele ktorej bude vôbec prvá žena na poste premiéra v tejto balkánskej krajine, etnická Chorvátka Borjana Krištová. Došlo k tomu tri mesiace po voľbách, informuje vo štvrtok (26. 1.) agentúra AP.

Vládu podporili poslanci z desiatich politických strán. Tí prekonali svoje ideologické rozpory a po októbrových voľbách sformovali v tejto etnicky rozdelenej krajine koalíciu. Tá na základe ústavy Bosny a Hercegoviny zahŕňa zástupcov zo všetkých troch hlavných etnických skupín – Bosniakov, Chorvátov i Srbov.

Prijatie reforiem

Krištovej nová vláda bude musieť v rámci prístupového procesu prijať a implementovať množstvo politických, sociálnych a ekonomických reforiem.

Prvýkrát za viac než desaťročie sa vo vládnej väčšine nenachádza hlavná bosnianska nacionalistická Strana demokratickej akcie (SDA), všíma si AP.

V novom kabinete sú však zastúpené nacionalistické strany Chorvátov a bosnianskych Srbov. A to Krištovej Chorvátske demokratické spoločenstvo Bosny a Hercegoviny (HDZ) a Strana nezávislých sociálnych demokratov (SNSD) vedená bosnianskosrbským proruským politikom Miloradom Dodikom.

V rámci koaličnej zmluvy sa HDZ a SNSD zaviazali, že sa sústredia na riešenie kľúčových problémov krajiny, a nie na etnické napätie, ktoré vrie pod povrchom od skončenia krvavej občianskej vojny v Bosne v rokoch 1992-95.

Proces rozširovania EÚ v uplynulých rokoch stagnoval, píše AP. Od ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu však predstavitelia Únie naznačujú, že zintenzívnenie vzťahov bloku s krajinami západného Balkánu je pre bezpečnosť Európy dôležitejšie než kedykoľvek predtým.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet