Na hlavný obsah

Trump má zaplatiť milión dolárov za snahu žalovať Clintonovú za ovplyvňovanie volieb

Peňazí sa dožadovalo viacej poškodených.

Trump má zaplatiť milión dolárov za snahu žalovať Clintonovú za ovplyvňovanie volieb
Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

Americký exprezident Donald Trump a jeho právnička musia zaplatiť peňažný trest vo výške takmer milión dolárov (zhruba 924 641 eur). A to za pokus žalovať Hillary Clintonovú ta to, že sa podľa nich v roku 2016 v prezidentských voľbách snažila zmanipulovať hlasovanie spájaním jeho kampane s Ruskom.

Rozhodol o tom floridský sudca, ktorý žalobu zamietol už vlani s argumentom, že ide o vybavovanie politických účtov, ktoré nepatria pred súd. Teraz uviedol, že pokuta je oprávnená, pretože Trumpov postup vykazuje vzorec zneužívania súdov na presadzovanie jeho politickej agendy, napísala v piatok (20. 1.) agentúra Reuters.

Trump v žalobe tvrdil, že Clintonová a ďalší demokrati sa spikli a vytvorili príbeh o jeho spolčení s cudzou krajinou vo chvíli, keď sa obaja uchádzali o Biely dom. Požadoval odškodné za právne náklady a sprievodné výdavky vo výške 24 miliónov dolárov (22,19 milióna eur).

Sudca Donald Middlebrooks teraz vo svojom 45-stranovom rozhodnutí uviedol, že tento prípad sa nikdy nemal dostať pred súd. „Jeho neadekvátnosť ako právneho nároku bola zrejmá od samého začiatku,“ napísal sudca. Podľa neho by „žiadny rozumný právnik“ túto žalobu nepodal.

Podľa sudcu tiež „zneužívanie súdov Trumpom a jeho právnikmi podkopáva právny štát“. Žalobu odsúdil ako „úplne frivolnú“ po faktickej i právnej stránke. Dodal, že sa podala v „zlej viere za nesprávnym účelom“. Nariadil, aby Trump a jeho právnička Alina Habbaová spoločne zaplatili vyše 937 000 dolárov (asi 866 389 eur).

Pokuta za zvyšných žalovaných

Žaloba, ktorú Trump podal v marci, v septembri zamietli a Trumpovi v novembri nariadili zaplatiť desiatky tisíc po tom, ako jeden zo žalovaných podal sťažnosť.

Terajšiu pokutu sudca nariadil zaplatiť po tom, ako sa kroku domáhala skupina zvyšných žalovaných, vrátane Clintonovej.

Už pri zamietnutí žaloby Middlebrooks uviedol, že súd nie je „vhodné fórum“ na riešenie problémov bývalého prezidenta. Trump podľa neho tiež nepreukázal, že bol poškodený akýmkoľvek podvodom. Na žalovanú stranu sa navyše podľa sudcu vzťahuje ochrana vyplývajúca z prvého dodatku ústavy. Ten okrem iného zaručuje právo na slobodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet