Na hlavný obsah

Turecko žiada príliš veľa za schválenie vstupu Švédska do NATO, tvrdí švédsky premiér

Švédsko požiadalo o vstup do NATO v máji minulého roka.

Turecko žiada príliš veľa za schválenie vstupu Švédska do NATO, tvrdí švédsky premiér
Na snímke švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Turecko, ktoré bráni Švédsku a Fínsku vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO), má požiadavky, ktoré Švédsko nemôže a nechce splniť. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu (8. 1.) povedal švédsky premiér Ulf Kristersson. Zároveň však vyjadril presvedčenie, že Ankara nakoniec schváli členstvo Švédska v NATO.

„Turecko potvrdilo, že sme splnili sľuby, ktoré sme dali. Zároveň však požadujú veci, ktoré im nemôžeme a nechceme dať,“ povedal Kristersson na konferencii o švédskej kandidatúre na členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO v máji minulého roka po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári. Vstup týchto severských krajín do Aliancie musí schváliť všetkých 30 členských krajín NATO, z ktorých 28 tak už urobilo. Okrem Turecka tak zatiaľ neurobilo ani Maďarsko.

Medzi hlavné sporné body patria turecké požiadavky na vydanie osôb, ktoré Ankara považuje za teroristov. Koncom minulého roka Turecko vyjadrilo sklamanie nad rozhodnutím švédskeho najvyššieho súdu odmietnuť vydanie tureckého novinára Bülenta Keneşa.

Podľa Turecka je Keneş podozrivý z účasti na pokuse o prevrat v roku 2016. Novinár je presvedčený, že Ankara žiada jeho vydanie pre jeho kritické názory na vládu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet