Na hlavný obsah

U detí a mládeže sa zvýšila sebaúcta

Poklesla ich spokojnosť so životom.

U detí a mládeže sa zvýšila sebaúcta
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

U detí a mládeže sa zvýšila sebaúcta a znížili sa prejavy sociálnej fóbie. Zistil sa však pokles pocitu šťastia a životnej spokojnosti. Vyplýva to z medziročného porovnania vybraných psychologických a sociálnych premenných. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Kristína Korenková.

Hnev, smútok a strach vo vzťahu k vojne na Ukrajine podľa nej prežívajú zhruba dve tretiny opýtaných. „Obavy z toho, že niečo podobné sa može stať aj na Slovensku, často až veľmi často prežíva 22 percent detí a dospievajúcich,“ ozrejmila Korenková.

Výskum tiež zistil, že deti najčastejšie trávia svoj voľný čas pomáhaním rodine s prácou, domácimi prácami alebo staraním sa o niekoho. „Každý deň ich vykonáva 71 percent respondentov, viac dievčatá ako chlapci. Ich počet však v porovnaní s predošlým rokom klesol,“ doplnila hovorkyňa. Podotkla, že na druhom mieste je vykonávanie aktivít vonku.

Majú skúsenosti s drogami

Priblížila, že z legálnych návykových látok majú mladí najčastejšie skúsenosť s energetickými nápojmi, a to 45 percent opýtaných. S alkoholom 29 percent, s elektronickými cigaretami 17 percent.

„Z nelegálnych návykových látok má skúsenosť s marihuanou šesť percent detí a dospievajúcich. S extázou dve percentá, s pervitínom jedno percento,“ spresnila.

Výskum sa realizoval pod taktovkou Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch na reprezentatívnom výskumnom súbore 1 194 detí a dospievajúcich na Slovensku vo veku deväť až 17 rokov.

Zber prebiehal v mesiaci jún 2022. Je pokračovaním výskumu z roku 2021 na tom istom výskumnom súbore, čo ponúka možnosť porovnať výskumné dáta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko