Na hlavný obsah

Ukrajina vyhlásila letecký poplach, úrady varujú pred masívnymi útokmi

Úrady varovali pred pravdepodobným útokom z lietadiel i lodí. 

Ukrajina vyhlásila letecký poplach, úrady varujú pred masívnymi útokmi
Ľudia sa ukrývajú v kyjevskom metre počas leteckého poplachu v stredu 25. januára 2023. Foto: TASR/AP

Na väčšine Ukrajiny vo štvrtok (26. 1.) ráno vyhlásili protiletecký poplach a úrady varovali obyvateľov pred pravdepodobným útokom z lietadiel i lodí. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uviedol, že obrancovia už prvé rakety zostrelili.

Ukrajinské médiá hlásia explózie v niektorých oblastiach, pričom môže ísť o prácu protivzdušnej obrany. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať povedal, že Rusko na Ukrajinu vypálilo vyše 30 rakiet.

„V Dnepropetrovskej, Vinneckej a Kyjevskej oblasti pracuje protivzdušná obrana. V Odese je počuť výbuchy, „píše agentúra Unian, ktorá predtým informovala rovnako o aktívnej protivzdušnej obrane v Žytomyrskej oblasti.

Podľa Ukrajincov v noci na štvrtok Rusi na ich krajinu vyslali tiež 24 bezpilotných lietadiel Šáhed-136, ktoré využívajú štýl kamikadze. Údaje o tom, či a koľko sa ich podarilo zostreliť, sú neúplné, informovala agentúra Reuters.

Elektrárenská spoločnosť DTEK uviedla, že pre nebezpečenstvo raketového útoku núdzovo vypla elektrinu v hlavnom meste Kyjeve, vo zvyšku Kyjevskej oblasti a tiež v Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti.

„Pozor obyvatelia Odesy! Nepriateľ sa chystá začať masívny raketový útok na Ukrajinu pomocou lietadiel a lodí! Prosím, neignorujte letecký poplach,“ napísal na komunikačnej platforme telegram Maksym Marčenko z odeskej oblasti.

Nad územím Mykolajivskej oblasti obrancovia zaznamenali dve ruské rakety, ktoré smerovali na západ krajiny. Na telegrame to napísal gubernátor Mykolajivskej oblasti ležiacej na juhu krajiny Vitalij Kim.

Podľa vedenia ukrajinskej armády v stredu (25. 1.) v noci na Ukrajinu smerovalo 24 bezpilotných lietadiel Šáhed-136 vyslaných z východného pobrežia Azovského mora. Obrancom sa ale všetkých podarilo zničiť, píše veliteľstvo. Podľa vedenia Kyjevskej oblasti 15 z 24 dronov zostrelili práve tu a nenapáchali žiadne škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet