Na hlavný obsah

Ukrajinci ostreľovali Doneck, paľba zranila troch civilistov, tvrdí starosta

Vrátane trojmesačného bábätka.

Ukrajinci ostreľovali Doneck, paľba zranila troch civilistov, tvrdí starosta
Ruský vojak stojí pri zničenej budove po ostreľovaní v Donecku. Foto: TASR/AP

Najmenej troch zranených civilistov, vrátane trojmesačného bábätka, si vyžiadalo ostreľovanie centra Donecka ukrajinskou armádou v nedeľu (1. 1.) skoro ráno. Uviedla to ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na starostu mesta Oleksija Kulemzina (rus. Alexeja Kulemzina).

Doneck je od jari 2014 baštou proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Ukrajina považuje toto územie za okupované. Vlani sa ho koncom septembra pokúsil ruský prezident Vladimir Putin pripojiť k Rusku v rámci anexie štyroch ukrajinských oblastí

Ukrajinská armáda podľa TASS ostreľovala Doneck o štvrtej hodine ráno moskovského času (02:00 SEČ) z raketometov. Vypálila celkovo 25 rakiet. Tie zasiahli okrem iného krytú tržnicu pri futbalovom štadióne Donbas.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach preveriť z nezávislých zdrojov.

Doneck podľa ruských médií čelí ukrajinskému ostreľovaniu pravidelne. Frontová línia nie je príliš vzdialená od mesta a ruským vojskám sa nedarí vypudiť ukrajinských vojakov z dobre opevnených postavení.

Denník Kommersant s odvolaním sa na ruskú kriminálnu ústredňu uviedol, že tento piatok (30. 12.) pri ostreľovaní Donecka ukrajinskými delami prišiel o život vysokopostavený ruský vojenský vyšetrovateľ Jevgenij Rybakov, často vyznamenaný za svoje zásluhy. V minulosti bol nasadený v bojových akciách a v protiteroristických operáciách na Kaukaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet