Na hlavný obsah

Ukrajinci zlikvidovali pri Soledare cez 100 ruských vojakov

Boje o mesto stále pokračujú.

Ukrajinci zlikvidovali pri Soledare cez 100 ruských vojakov
Ukrajinská armáda neďaleko Soledaru. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl zlikvidovala v oblasti Soledaru naraz viac ako 100 ruských útočníkov, informuje agentúra Ukrinform. Podobné informácie z každej strany konfliktu sa nedajú okamžite nezávisle overiť.

Podľa agentúry Ukrinform boje o mesto ležiace neďaleko Bachmutu na východe Ukrajiny pokračujú.

„Stalo sa tak vďaka koordinovanej práci vojakov síl pre špeciálne operácie, delostrelcov a odpaľovačov rakiet,“ uviedol ukrajinský generálny štáb.

„Operátori síl špeciálnych operácií ukrajinskej armády zistili nahromadenie nepriateľa vo viacerých oblastiach. Na zničenie nepriateľa použili delostrelectvo, ako aj taktický raketový systém Point-U,“ uviedlo velenie ukrajinských síl vo vyhlásení.

Neuvádza sa, o aké obdobie ide. Tvrdí, že ukrajinská armáda zlikvidovala viac ako 100 ruských vojakov, dva guľometné a dva mínometné oddiely.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom rannom operačnom prehľade okrem iného informoval, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky pri 12 dedinách na východe Ukrajiny vrátane Bachmutu.

Dobytie Soledaru?

Ukrajinskí predstavitelia predtým popreli utorkové tvrdenie šéfa súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, že jeho jednotky získali kontrolu nad „celým územím Soledaru“. Ruské ministerstvo obrany v stredu (11. 1.) tiež informovalo, že boje o mesto pokračujú.

Podľa agentúry AP však Prigožin v stredu večer zopakoval svoje tvrdenie o prelomení situácie v Soledare. „Ešte raz chcem potvrdiť úplné oslobodenie a vyčistenie územia Soledaru od jednotiek ukrajinskej armády,“ napísal Prigožin na sociálnych sieťach. Uviedol tiež, že ukrajinských vojakov, ktorí sa odmietli vzdať, zničili. Podľa neho zabili až 500 ľudí.

„Neverte tomu, čo hovoria,“ okomentoval podobné ruské vyjadrenia pre stanicu CNN nemenovaný ukrajinský vojak z miesta. „Držíme sa, aj keď v podstate len vlastnými silami, bez veliteľov,“ povedal stanici v textovej správe. Upozornil však, že ukrajinským vojakom hrozí obkľúčenie. „Ocitáme sa v pasci, chcú nás obkľúčiť,“ uviedol.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová vo štvrtok podľa agentúry Reuters uviedla, že Rusko posilňuje svoje invázne sily na Ukrajine a snaží sa získať „strategickú iniciatívu“.

Počet ruských jednotiek sa za týždeň zvýšil z 250 na 280, uviedla Maljarová. „V smere na Soledar sa odohrávajú prudké boje. (Rusi) idú cez vlastné mŕtvoly,“ vyhlásila ďalej námestníčka a dodala, že ukrajinská obrana sa pri Soledare drží.

Americká spoločnosť Maxar Technologies medzitým zverejnila satelitné snímky, ktoré podľa nej zachytávajú Soledar s odstupom niekoľkých mesiacov. Ukazujú podľa nej rozsah bojov medzi ukrajinskými obrancami a ruskými inváznymi silami. 

Satelitné snímky

Na jednom z nich, ktorý sa datuje k 10. januáru 2023, je vidieť devastácie v Soledare v podobe zničených obytných domov. Pre porovnanie prikladá snímku rovnakého miesta z augusta minulého roka. Na inej fotografii ukazuje „tisíc kráterov po bombách v poliach a pozdĺž ciest“ v neďalekom Bachmute.

O strategickom význame Soledaru sa vedú diskusie, ale podľa stanice BBC by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu, ktorý sa snaží dobyť už mesiace, a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak označil v rozhovore s agentúrou AFP boje o kontrolu nad Soledarom a Bachmutom za najkrvavejšie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruské sily zároveň neprestávajú s útokmi ani inde na Ukrajine. Za uplynulých 24 hodín 90-krát ostreľovali Chersonskú oblasť pomocou delostrelectva, raketometov, mínometov a tankov, uviedol na sociálnych sieťach šéf jej správy Jaroslav Januševyč.

Strely podľa neho zasiahli pôrodnicu, bytové i rodinné domy. Pri ostreľovaní zomrel jeden človek a ďalších päť ich utrpelo zranenia, uviedol tiež Januševyč.

Podľa zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka zomreli v stredu pre ruské útokom dvaja civilisti a osem ďalších ich utrpelo zranenia. Po jednej obeti na životoch si vyžiadali útoky v Chersonskej a Doneckej oblasti, zranenia hlásia tiež zo Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet