Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda sa stiahla z mesta Soledar

Ruské sily už predtým uviedli, že mesto tento mesiac dobyli.

Ukrajinská armáda sa stiahla z mesta Soledar
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci neďaleko Soledaru. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda v stredu (25. 1.) tlačovej agentúre AFP priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ruské sily už predtým uviedli, že mesto tento mesiac dobyli.

„Po mesiacoch ťažkých bojov, vrátane posledných týždňov, ukrajinské ozbrojené sily odišli (zo Soledaru) a stiahli sa k líniám pozdĺž okrajových častí mesta, na pripravené pozície,“ povedal hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

Manéver naplánovali

Čerevatyj agentúre AFP presne neuviedol, kedy sa ukrajinskí vojaci zo Soledaru stiahli, ale povedal, že tento manéver bol starostlivo naplánovaný.

„Niektorí vojaci držia okraje Soledaru, ďalší budujú obrannú líniu a opevňujú nové body, pričom zároveň uštedrujú masívny úder nepriateľovi,“ povedal Čerevatyj. Nedošlo k žiadnemu „hromadnému zajatiu“ ani „obkľúčeniu“ ukrajinských síl, dodal.

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina, ktorá sa podľa svojich slov najviac zaslúžila o úspech v Soledare, dobytie mesta oznámila 11. januára. Ovládnutie mesta ruské ministerstvo obrany oznámilo až o dva dni. Tieto informácie sa však nedali nezávisle overiť.

Soledar mal pred vojnou približne 10 000 obyvateľov a počas bojov bol úplne zničený. Moskva jeho ovládnutie označila za dôležitý krok pre ovládnutie neďalekého Bachmutu. O toto mesto sa bojuje dlhšie než na akomkoľvek inom mieste Ukrajiny, pričom  Kremeľ rozpútal vojnu v susednom štáte 24. februára.

Úplné dobytie východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorej časť už roky ovládajú promoskovskí separatisti, je teraz prvoradým vojenským cieľom Moskvy na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet