Na hlavný obsah

Ukrajinský web označil Babišove nedeľné tvrdenie za škandalózne

Neskôr ho doplnil na sociálnej sieti.

Ukrajinský web označil Babišove nedeľné tvrdenie za škandalózne
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Ukrajinský server Gazeta.ua označil za škandalózny nedeľný (22. 1.) výrok kandidáta na českého prezidenta Andreja Babiša, že by v prípade útoku na Poľsko alebo pobaltské krajiny neposlal napadnutej krajine českých vojakov na pomoc.

Jeho vyhlásenia v televíznej debate si všímajú aj ďalšie médiá na Ukrajine alebo v Rusku. Odmietnutie vojenskej pomoci Poľsku a pobaltským krajinám v prípade útoku na ne by pritom bolo porušením českých záväzkov ku spojencom v NATO. Poznamenal to jeho volebný rival generál vo výslužbe Petr Pavel, píše ruská štátna agentúra TASS.

„Kandidáta neuviedla do rozpakov ani skutočnosť, že ide o záväzok členských štátov NATO,“ píše Gazeta.ua na Babišovu adresu.

„Keď mu povedali, že ide o aliančný záväzok, odpovedal jednoducho: ‚Chcem mier‘, „cituje portál z tweetu novinára Rikarda Jozwiaka zo stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL), na ktorého sa vo svojej správe odvoláva.

Pavel opakovane vyhlásil, že v prípade zvolenia za prezidenta urobí všetko preto, aby vojne zabránil, píše ruská agentúra TASS. Tá svoj text opatrila titulkom „Prezidentský kandidát v Česku Babiš sľúbil, že zabráni vojne a udrží mier“.

Výroky korigoval na twitteri

V texte si všíma, že Babiš neskôr svoje výroky z televíznej debaty s Pavlom na twitteri korigoval. Vyhlásil, že ak by naozaj bol napadnutý členský štát NATO, piaty článok Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane a vzájomnej pomoci krajín NATO by „pochopiteľne dodržal“.

Babišove vyhlásenia si všímajú tiež ukrajinské médiá ako je server Ukrajinska pravda alebo agentúra Unian. Obe zaznamenali Babišov výstup v Českej televízii spravodajsky a komentárov sa zdržali.

„Toto vyhlásenie vyvolalo množstvo otázok, keďže Česká republika je členom NATO a je povinná dodržiavať piaty článok (Severoatlantickej zmluvy),“ poznamenal Unian. Ten tiež pripomenul Babišovu korekciu na sociálnych sieťach.

„Babiš svoju neochotu podieľať sa na odpore proti ruskej agresii vysvetlil tým, že ‚chce mier‘,“ píše ukrajinská agentúra Ukrinform. Tá sa ďalej venuje aj postave Babiša a jeho vyšetrovaniu zo strany polície pre obvinenia z podvodu.

Tiež pripomína, že krátko pred voľbami pražský súd neprávoplatne oslobodil Babiša v kauze Čapí hnízdo, kde sa riešil údajný dotačný podvod.

Aj médiá v Poľsku zaskočili tieto tvrdenia

Poľské médiá i politikov a publicistov zaskočili tvrdenia kandidáta na českého prezidenta. V reakcii na výroky bývalého premiéra v nedeľňajšej televíznej debate sa v Poľsku pozastavujú nad tým, či Babiš zabudol na české záväzky plynúce z členstva v NATO.

Jeho výroky citujú poľské médiá. „Prekvapujúce slová kandidáta na českého prezidenta“, napísal svoju správu o nedeľňajšej debate internetový portál Poľského rozhlasu. Pripomenul tiež rekciu Babišovho protikandidáta Pavla.

Pripomenul, že ak je Česko členom takejto organizácie, nevyužíva len kolektívnu obranu, ale tiež niečím prispieva. „Spoločný postup v prípade útoku na inú krajinu je našou povinnosťou,“ pripomenul poľský rozhlas Pavlove slová.

„A čo spojenecké povinnosti vyplývajúce z členstva v NATO?,“ pozastavuje sa nad Babišovým vyhlásením konzervatívny portál nezaležna.pl. Europoslanec za vládnuce národno-konzervatívne Právo a spravodlivosť Ryszard Czarnecki o Babišovi na twitteri napísal, že „trepe piate cez deviate“.

Odkázal mu, „nech si panáčik prečíta medzinárodné zmluvy, ktoré Česko podpísalo“. Zaželal mu „príjemné čítanie a dôstojnú porážku“.

„Babiš sa znovu dostáva u Poliakov do nemilosti,“ napísal portál businessinsider.pl a Babiša označil za „osobnosť plnú kontroverzií“. Pripomenul tiež, že v minulosti sa tento politik vyjadril vulgárne o poľských potravinách. „Predtým hovoril o poľskom jedle, teraz už ide o závažnejšie veci – Babiš nikdy neukrýval svoje antipatie voči Poliakom,“ napísala na twitteri Klara Klingerová z denníka Denník Gazeta Prawna.

Poľské médiá si všímajú tiež to, že Babiš sa rozhodol, že sa debaty zúčastní, až na poslednú chvíľu. Citujú správu agentúry PAP, ktorá spomenula Babišovo vysvetlenie, že názor zmenil po tom, ako pri nedeľňajšej omši za vlasť počul v kázni slová o pravde, láske a spravodlivosti.

Babišova reakcia

Zásadne odmietam snahu prekrucovať moje výroky, ktoré padli počas včerajšej debaty, napísal v pondelok (23. 1.)na Twitter prezidentský kandidát Andrej Babiš. Kolektívnu obranu Severoatlantickej aliancie podľa neho nikdy nespochybnil.

„Nikdy som článok 5, teda kolektívnu obranu NATO, nespochybnil. Len som si nechcel ani predstaviť, že by mohlo dôjsť k tretej svetovej vojne,“ bránil sa bývalý český premiér. Zopakoval, že politici sa musia usilovať o mier a snažiť sa zabrániť vojne.

Ako svoje slová Babiš myslel, bolo podľa neho z kontextu debaty jasné. „Toto som napísal aj poľskému premiérovi (Mateuszovi) Morawieckému a požiadal som prezidenta Zemana, aby to isté povedal prezidentovi (Andrzejovi) Dudovi,“ napísal Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Babišov výrok citovali české aj zahraničné médiá, reagovali naň najmä predstavitelia Poľska a pobaltských krajín, ktorých sa jeho slová týkali. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský Poľsko ubezpečil, že je pre Českú republiku strategickým partnerom a je pripravená ho brániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet