Na hlavný obsah

UNESCO: Vo svete bolo vlani zabitých 86 novinárov

Bolo to to 50 percent viac ako rok predtým.

UNESCO: Vo svete bolo vlani zabitých 86 novinárov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vo svete bolo vlani zabitých 86 novinárov, o 50 percent viac ako o rok skôr. Vo svojej dnešnej správe to oznámila Organizácia OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO), informovala agentúra AFP.

Od roku 2018 mal počet násilných úmrtí žurnalistov zostupnú tendenciu, vlani však opäť začal narastať. Najviac novinárov vlani násilne zomrelo v Mexiku, bolo ich 19. S desiatimi úmrtiami nasleduje Ukrajina, deväť ich prišlo o život na Haiti.

Zhruba polovica novinárov „nebola zabitá priamo pri výkone svojho povolania, ale na cestách, doma, na parkoviskách alebo ďalších verejných miestach“, uvádza správa UNESCO. Podľa organizácie to ukazuje, že novinári nie sú nikde a nikdy v bezpečí, ani vo svojom voľnom čase.

„Prudký nárast počtu zabitých novinárov v roku 2022 je znepokojujúci,“ uviedla generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Ku koncu novembra zverejnila obdobnú štatistiku mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), podľa ktorej vlani pri výkone profesie zahynulo 57 žurnalistov.

Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) na začiatku decembra informovala, že počas roka prišlo o život 67 žurnalistov. Všetky tri štatistiky sa zhodujú na najnebezpečnejších krajinách, ktorými sú Mexiko, Ukrajina a Haiti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet