Na hlavný obsah

Únia predĺžila platnosť ekonomických sankcií proti Rusku do konca júla

Aktuálne platia do polovice marca.

Únia predĺžila platnosť ekonomických sankcií proti Rusku do konca júla
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska únia v piatok (27. 1.) o ďalší polrok predĺžila platnosť ekonomických sankcií proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Postihy zamerané okrem iného na obchod, energetiku či banky budú platiť najmenej do konca júla. Oznámila to Rada EÚ zastupujúca členské štáty.

EÚ sa na predĺžení sankcií zhodla jednomyseľne. Maďarská vláda však dáva najavo, že s ich pokračujúcim uplatňovaním nie je z ekonomických dôvodov úplne spokojná. Podmienkou pre ich zrušenie je podľa únie stiahnutie ruských vojsk z Ukrajin. K tomuto kroku sa Moskva podľa svojich doterajších vyjadrení nechystá.

Únia okrem hospodárskych sankcií uplatňuje aj individuálne postihy proti ruským politikom, armádnym činiteľom, oligarchom spojeným s Kremľom či firmám. Na zozname je v súčasnosti vyše 1 200 ľudí a viac ako stovka subjektov. Aktuálna platnosť týchto sankcií je do polovice marca, EÚ sa ju však rovnako chystá o pol roka predĺžiť.

Európsky blok začal sankcie prijímať od roku 2014 v reakcii na povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny. Tie Moskva sprvu podporovala iba skryto. Bezprecedentné širšie postihy získali od vlaňajšieho február.

Vtedy sa únia po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodla cielene zasiahnuť kľúčové odvetvie ruského hospodárstva. Uvalila napríklad sankcie na najväčšie banky, zakázala dovoz kritických surovín vrátane uhlia či ropy tankery a prerušila s Ruskom letecké spojenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet