Na hlavný obsah

Uplynuli tri roky odkedy Spojené kráľovstvo vystúpilo z EÚ

Prieskum ukázal že väčšina Britov s brexitom nie je spokojná

Uplynuli tri roky odkedy Spojené kráľovstvo vystúpilo z EÚ
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V utorok (31. 1.) uplynú tri roky, odkedy Spojené kráľovstvo vystúpilo z Európskej únie. Hoci politici tvrdia, že išlo o správne rozhodnutie, obyvatelia krajiny si to myslia čoraz menej.

Argumentujú, že množstvo vtedajších sľubov, zostalo nesplnených. Krajina má problémy s migráciou, nedostatkom pracovníkov a brexitom rozdelenú spoločnosť trápia štrajky.

Nedávny prieskum verejnej mienky agentúry YouGov na vzorke 3 326 dospelých Britov ukázal, že 63 percent opýtaných ľudí nie je spokojných s brexitom.

„Mnohí mladí ľudia, ktorých sa dnes brexit bytostne týka, nemali volebné právo. Na druhej strane, starší ľudia, ktorí vtedy hlasovali za vystúpenie z Európskej únie už dnes nežijú,“ vysvetlil analytik univerzity European Union Institute Joris Frese.

Vtedajší politici na čele s premiérkou Theresou Mayovou, Borisom Johnsonom a euroskeptikom Nigelom Faragom hovorili o brexite, ako o vykúpení spod byrokratickej mašinérie Európskej únie.

Napriek tomu sa v minulom roku do Británie cez Lamanšský prieliv dostalo viac ako 45 000 migrantov. Nové pravidlá prijímania pracovníkov, ale aj pandémia a lockdowny spôsobili odliv pracovnej sily do domovských krajín EÚ.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okrem iného aj nedostatok ľudí napríklad v zdravotníctve odštartoval aj sériu nekončiacich protestov naprieč krajinou. Problémy majú aj cestujúci a obchodné firmy na colniciach.

Premiér Rishi Sunak na sociálnej sieti napísal, že brexitom vláda posunula krajinu k lepšiemu. Úspechom je podľa neho najrýchlejšie zaočkovanie obyvateľstva počas pandémie, vybudovanie nových bezcolných prístavov a férovejšie pravidlá pre britských farmárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet