Na hlavný obsah

Úrady hlásia množstvo obetí po explózii pri kábulskom vojenskom letisku

Príčina je neznáma.

Úrady hlásia množstvo obetí po explózii pri kábulskom vojenskom letisku
Dym po výbuchu v Kábule. Foto: CNN

Pred vojenským letiskom v Kábule v nedeľu (1. 1.) ráno zaznela explózia. Afganské ministerstvo vnútra podľa agentúry Reuters informovalo o množstve obetí. Príčina výbuchu ani rozsah škôd zatiaľ nie sú jasné. Predpokladá sa, že výbuch mal na svedomí neznámy útočník či útočníci, a v Kábule sa hovorí o teroristickej akcii.

„Dnes ráno došlo pred kábulským vojenským letiskom k explózii a mnoho našich občanov sa stalo mučeníkmi a bolo zranených,“ citovala agentúra hovorcu Abdula Nafího Takora. Hovorca neposkytol bližšie podrobnosti a iba uviedol, že prebieha vyšetrovanie.

Miestni obyvatelia podľa agentúry Reuters vypovedali, že pred ôsmou ráno (okolo 04: 30 SEČ) počuli silnú explóziu od prísne stráženej vojenskej leteckej základne, ktorá sa nachádza v susedstve kábulského medzinárodného letiska a objektov ministerstva vnútra. Na miesto dorazili bezpečnostné oddiely, ktoré uzavreli prístupové cesty.

K explózii sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale viaceré podobné incidenty mali v minulosti na svedomí stúpenci Islamského štátu. Jeho bojovníci zintenzívnili násilné akcie po tom, ako sa v auguste 2021 moci v krajine znovu chopilo islamistické hnutie Taliban, ktoré využilo stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu.

Islamský štát aj Taliban sa síce hlásia k sunnitskej vetve islamu, panujú však medzi ním spory. Islamský štát sa v poslednom čase v Afganistane zameral na príslušníkov náboženských menšín aj na cudzie zastupiteľské úrady či cudzincov.

Pri útoku na jeden z hotelov v centre Kábulu, ktorý s obľubou využívali čínski podnikatelia, zahynuli 12. decembra traja ľudia a dve desiatky osôb utrpeli zranenia. K tejto akcii sa prihlásil práve Islamský štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet