Na hlavný obsah

USA pre príchod väčšieho počtu Kubáncov zatvorili národný park na Floride

Počet utekajúcich Kubáncov sa výrazne zvýšil.

USA pre príchod väčšieho počtu Kubáncov zatvorili národný park na Floride
Na snímke podomácky vyrobený čln, na ktorom sa migranti preplavili z Kuby na americký ostrov Dry Tortugas. Foto: twitter/ Chief Patrol Agent Walter N. Slosar

Americké úrady uzavreli pre príchod väčšieho počtu migrantov z Kuby jeden národný park pri pobreží Floridy. Informovali o tom zahraničné agentúry. Nie je jasné, kedy sa národný park Dry Tortugas, ktorý tvorí súostrovie na polceste medzi Floridou a Havanou, znovu otvorí návštevníkom.

Na ostrovy, ktoré tvoria národný park v uplynulých dňoch priplávalo viac ako 300 migrantov z Kuby. Použili na to malé lode a člny. Národný park sa nachádza zhruba 110 kilometrov od najjužnejšieho cípu Floridy a 160 kilometrov od Havany.

Americké úrady v pondelok (2. 1.) oznámili, že park uzatvárajú pre návštevníkov, aby lekári a bezpečnostné zložky mohli poskytnúť prvú pomoc kubánskym migrantom a umožnili ich presun na Floridu.

Počet Kubáncov, ktorí utekajú z vlasti pre ekonomické problémy a politické perzekúcie do Spojených štátov sa v posledných mesiacoch výrazne zvýšil. V uplynulom administratívnom roku na hranici s Mexikom americká polícia zastavila 220 000 kubánskych migrantov.

Niektorí z nich sa potom pokúšajú dostať do USA cez riskantnú námornú trasu. Podľa agentúry AFP na tejto trase americká pobrežná hliadka zadržala od októbra do konca decembra viac ako 3 700 Kubáncov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet