Na hlavný obsah

USA uvažujú, že Ukrajine dodajú obrnené vozidlá Bradley

Uviedol to prezident Joe Biden.

USA uvažujú, že Ukrajine dodajú obrnené vozidlá Bradley
Americký prezident Joe Biden počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

USA uvažujú, že Ukrajine dodajú americké bojové vozidlá pechoty Bradley, potvrdil podľa agentúry Reuters americký prezident Joe Biden. Vozidlá Bradley s výkonným kanónom používa americká armáda na prepravu vojakov na bojisku od polovice 80. rokov.

Biden v stredu (4. 1.) odpovedal kladne na otázku novinárov, či je možnosť poskytnutia obrnených vozidiel na stole. V decembri o nej písala agentúra Bloomberg.

Vozidiel Bradley má americká armáda k dispozícii tisíce, koľko z nich by USA Ukrajine poskytli, však nie je jasné. Washington by ale v najbližších dňoch mohol oznámiť podrobnosti nového pripravovaného balíka vojenskej pomoci.

O tankoch Abrams sa nezmienil

O tankoch Abrams, ktoré sa Ukrajina snaží získať, sa Biden nezmienil, poznamenal Reuters. Ako napísal po návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA denník The Washington Post, o niektoré pokročilé zbrane Kyjev Bidenovu administratívu žiada zatiaľ márne.

Nemenovaní zástupcovia amerického ministerstva obrany sa podľa denníka domnievajú, že Ukrajina má tankov dostatok a že americké stroje Abrams sú veľmi náročné na údržbu a zložité na ovládanie.

USA od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podľa Reuters poskytli bezpečnostnú pomoc už za viac ako 21 miliárd dolárov a postupne jej dodávajú čoraz komplexnejšie zbrane. Na začiatku vojny napadnutej krajine poslali protilietadlové strely Stinger alebo protitankové strely Javelin.

Neskôr jej dodali raketomety HIMARS a mobilné raketové systémy zem-vzduch NASAMS. Nedávno jej prisľúbili tiež systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet