Na hlavný obsah

Útočník v New Yorku bol motivovaný islamským extrémizmom

V minulosti ho vypočúvala FBI pre jeho džihádistické vyhlásenia.

Útočník v New Yorku bol motivovaný islamským extrémizmom
Ilustračná snímka policajného auta. Foto: Unsplash

Muž, ktorý v sobotu (31. 12.) na Silvestra mačetou napadol troch policajtov pri newyorskom námestí Times Square, bol motivovaný islamským extrémizmom. V stredu (4. 1.) to oznámila prokuratúra v New Yorku, uviedla tlačová agentúra AFP.

Trevor Bickford (19) pricestoval do New Yorku, aby „zabíjal ľudí a vykonal džihád (boj)“, uviedol na štátnom súde úrad okresnej prokuratúry v newyorskej štvrti Manhattan. Bickford je obvinený z napadnutia a pokusu o vraždy. Po pojednávaní na súde ho odviedli do väzby.

Tínedžer z malého pobrežného mesta Wells v americkom štáte Maine krátko po 22.00 h miestneho času mimo bezpečnostnej zóny  okolo námestia Times Square zasiahol dvoch policajtov do hlavy, ale nespôsobil im život ohrozujúce zranenia, ďalší policajt ho potom postrelil do ramena.

„Podišiel som bližšie a zasiahol som policajta do hlavy zbraňou kukri. Zaútočil som na ďalšieho policajta, ale kukri som pustil z ruky a pokúšal som sa mu vziať strelnú zbraň. To sa mi nepodarilo,“ povedal Bickford polícii. Kukri je sečná zbraň podobná mačete či nožu.

Terčom pre Bickforda boli „všetci vládni predstavitelia“, pretože „nemôžu byť pravými moslimami, lebo vláda Spojených štátov podporuje Izrael“.

Televízia CNN uviedla, že mal pri sebe denník, v ktorom vyjadril túžbu pripojiť sa k afganskému hnutiu Taliban a zomrieť ako mučeník.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ho vypočúval v polovici decembra, keď jeden z jeho príbuzných upozornil na jeho džihádistické vyhlásenia, informovala televízia NBC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet