Na hlavný obsah

V Gemerskej Vsi vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Hladina rieky Turiec stúpla približne z 130 centimetrov na asi 180.

V Gemerskej Vsi vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity
Na ilustračnej snímke povodeň. Foto: Unsplash

V obci Gemerská Ves v okrese Revúca vyhlásili pre vzostup hladiny rieky Turiec v stredu (18. 1.) popoludní tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to uviedla starostka obce Monika Lévaiová.

Ako priblížila starostka, hladina rieky Turiec v obci od rána stúpla približne zo 130 centimetrov asi na 180. Voda sa z koryta doposiaľ nevyliala, dobrovoľní hasiči však pre vysokú hladinu začali približne na 20-metrovom úseku s umiestňovaním protipovodňových záchranných vakov.

Výrazné vzostupy vodných hladín i dosahovanie stupňov povodňovej aktivity zaznamenali meteorológovia v stredu vo viacerých oblastiach na juhu stredného i na východe Slovenska. Pre okres Revúca vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa.

Mesto Medzev vyhlásilo v stredu (18. 1.) ráno tretí stupeň povodňovej aktivity pre územie mesta na vodnom toku Bodva a prítokoch. V dôsledku prívalových dažďov sa v jeho katastrálnom území vybrežil vodný tok Bodva.

O 8.30 h vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity aj obec Malá Ida v okrese Košice-okolie. „V dôsledku prívalových dažďov došlo k vybreženiu vodného toku Ida a Mlynský náhon na území obce Malá Ida v časti Bukovecká, Zvončeková a futbalové ihrisko,“ uviedol hovorca SVP Marián Bocák.

Žiadna z obcí či miest okresu Košice-okolie do stredy popoludnia nevyhlásila mimoriadnu situáciu, informovala prednostka OÚ Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková. OÚ dosiaľ nevyhlásil žiadny stupeň povodňovej aktivity.

Stupne povodňovej aktivity sa môžu meniť

SVP pripomína, že stupne povodňovej aktivity sa počas dňa v závislosti od aktuálnej povodňovej situácie môžu meniť a starostovia ich vyhlasujú priebežne. Zároveň platí, že nie všade, kde je vyhlásený druhý, respektíve tretí stupeň povodňovej aktivity, dochádza k vybreženiu alebo ohrozeniu majetku obyvateľov.

„Aktuálne je v teréne a pohotovosti na východe Slovenska 132 vodohospodárov a 35 kusov techniky,“ konštatoval Bocák.

Vplyvom zrážkovej činnosti SVP zaznamenal výrazný vzostup hladín na vodných tokoch v povodí Bodrogu. Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity prekročila hladina na vodnom toku Roňava v profile Michaľany.

SVP preto podal návrh na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity na hraničnom vodnom toku Roňava a prítokoch v pôsobnosti OÚ Košice.

V prípade Hornádu v Košiciach a okolí podnik taktiež monitoruje vzostup hladín a podal návrh na OÚ Košice-okolie na vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity na vodnom toku Olšava. Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity prekročila hladina na toku v profile Bohdanovce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny