Na hlavný obsah

V Minsku sa začal súd s nositeľom Nobelovej ceny za mier

Disident Biaľacki čelí 12-ročnému trestu.

Bieloruský disident Ales Biaľacki.
Bieloruský disident Ales Biaľacki.Foto: ČTK/Roman Vondrouš

V Minsku sa vo štvrtok (5. 1.) začal súdny proces s bieloruským disidentom Alesom Biaľackým. Šesťdesiatročnému spoluzakladateľovi mimovládneho strediska Vjasna, ktoré predstavuje najvýznamnejšiu organizáciu na ochranu ľudských práv v krajine, hrozí až 12 rokov väzenia. Oznámili to tlačové agentúry.

Biaľacki a dvaja jeho spolupracovníci sa v súdnej sieni ocitli v klietke vyhradenej pre obžalovaných. Štvrtému obvinenému sa podarilo odísť do zahraničia a súdia ho v neprítomnosti. Proces je podľa štátnej agentúry Belta verejný.

Disident Biaľacki vlani získal Nobelovu cenu za mier spoločne s ruskou organizáciou Memorial, preslávenou odhaľovaním zločinov komunizmu a ochranou ľudských práv, a ukrajinským Centrom pre občianske slobody.

Cenu musela prevziať manželka, pretože disidenta väznia. Biaľackého priatelia pokladajú súdny proces za pomstu režimu Alexandra Lukašenka.

Narúšanie verejného poriadku

Biaľacki spolu s obvinenými kolegami z Vjasny, ktorú bieloruské úrady označili za extrémistickú organizáciu, čelia obvineniam z pašovania a organizácie akcií hrubo narúšajúcich verejný poriadok, čím sa mieni údajné financovanie protivládnych protestov.

Obvinení podľa obžaloby nelegálne do Bieloruska privážali peniaze v cudzej mene, ktoré dostávali od rôznych zahraničných spolkov a fondov, a to najmenej 201 000 eur a 54 000 dolárov (takmer 51 000 eur), uviedli provládne médiá.

Biaľacki obvinenia nekomentoval a jeho obhajcovi úrady zakázali oznamovať informácie o prípade, upozornila agentúra Reuters.

Na úvod procesu Biaľacki požadoval odročenie, pretože nemal čas prečítať si všetky spisy k prípadu. Žiadal tiež, aby sa na súde konalo v bieloruštine, a nie v ruštine, a aby mu zložili putá z rúk.

Súd prvé dve žiadosti zamietol a žiadosť o odobratie pút ani neposudzoval, uviedla Belta. Po odmietnutí žiadosti o odročenie požiadal obžalovaný o odvolanie predsedu súdu. Ani v tom mu súd nevyhovel.

Od potlačenia protestov proti Lukašenkovi represie neustávajú a súdy vynášajú prísne verdikty nad odporcami režimu. Nezávislý server Naša Niva vo štvrtok informoval o rozsudku nad tromi lídrami nezávislých odborov.

Tí si majú odpykať osem a deväť rokov väzenia za výzvy na západné sankcie proti režimu, za ohrozenie národnej bezpečnosti, podnecovanie nenávisti v spoločnosti a vytvorenie extrémistického spolku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet