Na hlavný obsah

V Missouri schválili prísnejšie pravidlá obliekania sa žien v snemovni

Návrh vyvolal pobúrenie u demokratov.

V Missouri schválili prísnejšie pravidlá obliekania sa žien v snemovni
Snemovňa reprezentantov v Missouri. Foto: Twitter

Zákonodarcovia v americkom štáte Missouri schválili tento týždeň prísnejšie pravidlá pre obliekanie tamojších žien. Podľa nového balíka pravidiel si ženy v missourskej snemovni musia zakrývať ramená a nosiť formálne saká či kardigány, teda rozopínacie svetre na gombíky, uviedla CNN.

Návrh, s ktorým prišla republikánska poslankyňa Ann Kelleyová, vyvolal pobúrenie u niektorých demokratov. Podľa nich ide o sexistickú zmenu, pretože pravidlá pre obliekanie mužov nijako nezmenili.

Muži mali v snemovni reprezentantov v Missouri povinnosť nosiť sako, košeľu a kravatu. Predchádzajúce predpisy pre obliekanie žien boli menej formálne, vyžadovali „šaty či sukne alebo nohavice nosené spoločne s blejzerom či sveterom a na to vhodné spoločenské topánky“. Blejzer je tiež sako, no má menej formálny strih ako oblekové sako.

Ako uviedla Kelleyová vo svojom prejave, keby muži dorazili na pôdu snemovne bez kravaty či bez saka, mali by problém. Chcela preto, aby si ženy aj muži „boli rovní“.

Na ženy pripadá v snemovni reprezentantov štátu Missouri menej ako tretina kresiel. Poslancov je 116, zatiaľ čo poslankýň 43. Republikáni majú v snemovni väčšinu a balík nových pravidiel prešiel pomerom 105:51.

Vyslúžil si však kritiku a búrlivú debatu zo strany demokratov. Napríklad demokratický poslanec Peter Merideth o pravidlách odmietol hlasovať. „Nemyslím si, že som kompetentný na to, aby som hovoril, čo je pre ženy vhodné a čo nie. Je to veľmi nebezpečná cesta,“ povedal poslancom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet