Na hlavný obsah

V Nemecku silnejú hlasy volajúce po odvolaní ministerky obrany

Najnovšie ju kritizujú za novoročné video.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová.
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová.Foto: Twitter/al-Džazíra

V Nemecku silnie volanie po odstúpení ministerky obrany Christine Lambrechtovej. Tej opozícia vyčíta slabý výkon vo funkcii, ktorý podľa nej ešte podčiarkla novoročným videom, v ktorom na pozadí osláv v Berlíne sotva zrozumiteľne hovorí o tom, akých zaujímavých ľudí vďaka vojne na Ukrajine stretla.

Práve v súvislosti s týmto konfliktom sa na výkon šéfky rezortu obrany upiera ešte väčšia pozornosť ako zvyčajne.

Päťdesiatsedemročná politička v instagramovom videu v noci na Nový rok stojí na jednej z berlínskych ulíc, zatiaľ čo v pozadí hlasno vybuchujú petardy a ohňostroje. „Uprostred Európy zúri vojna,“ vyhlási Lambrechtová, zatiaľ čo sa podľa nemeckých médií niekoľko sledujúcich čuduje, či v tej chvíli sama nie je v Kyjeve.

Politička odetá v modrom kabáte, ktorej vietor neustále strapatí vlasy, potom na vetu o konflikte vyvolanom Ruskom nadviaže takto: „A pre mňa sa s tým spájali viaceré mimoriadne dojmy a mnoho, mnoho stretnutí so zaujímavými a skvelými ľuďmi. Za to hovorím srdečne ďakujem.“

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Kritici hovoria o tom, že video je trápne, škodí Nemecku a jasne ukazuje, že Lambrechtová na svoju funkciu nestačí. „Ako dlho sa na to chce spolkový kancelár ešte pozerať?“ pýta sa šéf opozičných kresťanských demokratov (CDU) Friedrich Merz v denníku Münchner Merkur.

Najneskôr od novoročného videa podľa Merza celé Nemecko len krúti hlavou a nielen vojačky a vojaci nemajú slov, ako trápne a nekompetentne dokáže ministerka vystupovať.

„Spolkový kancelár vymenoval pani Lambrechtovú a teraz musí tento personálny problém tiež vyriešiť,“ je presvedčený aj šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) a bavorský premiér Markus Söder. Takúto ministerku si podľa neho vojaci nezaslúžili.

Kancelár zatiaľ mlčí

Šéf vlády a Lambrechtovej stranícky kolega Olaf Scholz sa zatiaľ k požiadavkám opozície nevyjadril. Podľa niektorých na ministerke, ktorá čelila kritike už pre údajnú pomalú reakciu na vojnu na Ukrajine, trvá preto, že je lojálna. A tiež preto, že by jej odvolaním dal najavo svoju predchádzajúcu chybu pri výbere Lambrechtovej.

O tom, že sa ministerka videom dopustila prešľapu, však nepochybujú ani jej spolustraníci. Hovoria o tom, že zábery neboli profesionálne, že oni sami by jej podobné video rozhodne neodporučili alebo že ho radšej nebudú vôbec komentovať.

V Berlíne sa už podľa verejnoprávnej televízie ARD dlho hovorí o tom, že by prípadným nástupcom Lambrechtovej mohol byť predseda sociálnych demokratov Lars Klingbeil alebo jeho stranícka kolegyňa Eva Höglová, ktorá sa problematike armády dlhodobo venuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet