Na hlavný obsah

V Nemecku vlani výrazne klesla dôvera v politické inštitúcie

Kancelárovi Olafovi Scholzovi verí len každý tretí občan.

V Nemecku vlani výrazne klesla dôvera v politické inštitúcie
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

V Nemecku vlani silno utrpela dôvera v politické inštitúcie. Napríklad kancelárovi Olafovi Scholzovi verí len každý tretí nemecký občan. To je o 24 percentuálnych bodov menej ako pred rokom. Vyplýva to z prieskumu Trendbarometer inštitútu Forsa pre televízie RTL a n-tv.

Oproti roku 2021 klesla tiež dôvera vo všetkých ďalších deväť politických inštitúcií, na ktoré sa autori prieskumu pýtali. Dôvera v spolkovú vládu spadla o 22 percentuálnych bodov na 34 percent.

Najvyššej dôvere, tridsaťšesťpercentnej, sa teší spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, ale aj ten oproti predchádzajúcemu roku stratil 12 percentuálnych bodov. Najmenšiu dôveru majú Nemci v politické strany. Verí im 17 percent občanov spolkovej republiky, pričom pred rokom to bolo o sedem percentuálnych bodov viac.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že obyvatelia nových spolkových krajín, ktoré vznikli po zániku Nemeckej demokratickej republiky v roku 1990, veria politickým inštitúciám menej ako ľudia zo starých, teda západných, spolkových krajín. Najväčší je rozdiel pri dôvere v prezidenta, ktorá predstavuje na východe 53 percent a na západe 65 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet