Na hlavný obsah

V Nemecku zatkli muža, ktorý mal plánovať útok kyanidom a ricínom

Zatiaľ nie je jasné, čo malo byť jeho cieľom.

V Nemecku zatkli muža, ktorý mal plánovať útok kyanidom a ricínom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecká protiteroristická polícia zatkla v noci na nedeľu (8. 1.) v Porúrí muža, ktorý podľa prokuratúry plánoval islamistický útok. Plánoval použiť silné jedy. Polícia prehľadala bydlisko zadržaného 32-ročného Iránca v meste Castrop-Rauxel, v ktorom našla jedovaté látky. Informovala o tom agentúra DPA.

Vo väzbe skončil 32-ročný muž a jedna ďalšia osoba. Podľa stanice WDR sú zatknutí bratia. Zatiaľ nie je jasné, v akej fáze prípravy útoku boli ani čo malo byť jeho cieľom.

„Obvinený je podozrivý, že pripravoval závažný násilný čin proti bezpečnosti štátu. Prehliadky slúžia na nájdenie príslušných jedovatých látok a ďalšieho dôkazného materiálu,“ uviedli vyšetrovatelia. Podľa nich si muž pre plánovaný útok zaobstaral kyanid a ricín.

Ricin je podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) považovaný za biologickú zbraň. Kyanid je tiež vysoko toxický, aj malé množstvo je pre človeka smrteľné.

Veľké množstvo policajtov, ale tiež hasiči a záchranári, z ktorých mnoho malo na sebe ochranné obleky, zasahovalo v noci na nedeľu v byte podozrivého v meste Castrop-Rauxel v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Jedy odniesli na dekontaminačné miesto

Policajti uzavreli okolie a z domu vyniesli jedovaté látky v modrých sudoch na dekontaminačné miesto zriadené hasičským zborom, opísal reportér agentúry DPA. Podľa denníka Bild spolková polícia začala prípad vyšetrovať na základe tipu od „spriatelenej tajnej služby“.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula kauzu z roku 2018, keď polícia zatkla v Kolíne nad Rýnom Tunisana a jeho nemeckú manželku kvôli podozreniu z výroby biologických zbraní. V ich byte našla tiež ricín.

Na stopu im prišla vďaka informácii, že si muž na internete objednal podozrivé chemikálie a veľké množstvo semien rastliny, z ktorej sa dá ricín získať. V roku 2020 ich oboch odsúdili na tresty odňatia slobody, Tunisan dostal desať rokov, jeho žena osem rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet