Na hlavný obsah

V Nepále sa zrútilo lietadlo, hlásia najmenej 69 mŕtvych

Na palube bolo 72 ľudí.

V Nepále sa zrútilo lietadlo, hlásia najmenej 69 mŕtvych
Záchranné zložky aj civilisti pomáhajú s hľadaním pasažierov zrúteného lietadla. Foto: Twitter

Nedeľná havária lietadla nepálskej spoločnosti Yeti Airlines so 72 ľuďmi na palube má najmenej 69 obetí, informovala o tom s odvolaním sa na políciu agentúra AFP.

Hovorca leteckej spoločnosti v aktualizovanom vyhlásení oznámil, že na palube cestovalo 15 cudzincov: päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny.

Stroj spoločnosti Yeti Airlines so 72 ľuďmi na palube, medzi ktorými bolo desať cudzincov, smeroval podľa serveru The Kathmandu Post z metropoly Káthmandu do mesta Pokhara, kde sa zrútil.

„Na palube bolo 68 pasažierov a štyria členovia posádky. Záchrana pokračuje, momentálne nevieme, či existujú preživší,“ povedal hovorca Yeti Airlines Sudaršan Bartaula pre agentúru AFP.

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, ktorá zriadila komisiu na vyšetrenie príčin havárie. Očakáva sa, že správu o nehode predstaví do 45 dní, informoval minister financií Bišnu Paudel.

Na záchranných prácach sa podieľa okolo 300 policajtov a tiež príslušníci armády, povedal agentúre DPA hovorca polície. Na záberoch z miesta nešťastia sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Nepálska televízia ukázala tiež zábery davov ľudí, ktorí sa v blízkosti havárie zhromaždili.

Smerovalo do turistickej destinácie

Khum Bahadur Chhetri pozoroval lietadlo zo strechy svojho domu a agentúre Reuters opísal dráhu stroja pred haváriou. „Videl som, ako sa lietadlo trasie, pohybuje sa doľava a doprava a potom sa zrazu jeho nos prudko naklonil a stroj spadol,“ povedal. Dodal, že miestni obyvatelia odviezli dve osoby do nemocnice.

„Polovica lietadla leží na svahu,“ povedal agentúre Reuters Arun Tamu, miestny obyvateľ, ktorý prišiel na miesto nehody niekoľko minút po páde lietadla. „Druhá polovica spadla do rokliny rieky Seti,“ dodal. Záchranári majú problém dostať sa na druhé z miest.

Denník The Kathmandu Post napísal, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokhare a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri.

Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmandu.

Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov. Medzi 72 ľuďmi na palube sa nachádzali štyria členovia posádky a dve dojčatá, uviedol hovorca leteckej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet