Na hlavný obsah

V Nórsku zadržali bývalého žoldniera z Vagnerovej skupiny

Utiekol pred bojmi na Ukrajine.

V Nórsku zadržali bývalého žoldniera z Vagnerovej skupiny
Bývalý veliteľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Andrej Medvedev, Foto: Twitter

Bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Andreja Medvedeva, ktorý nedávno ušiel do Nórska, zadržala v škandinávskej krajine polícia. Deportácia do Ruska mužovi s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí, oznámil Reuters jeho právny zástupca v Nórsku.

„Dotyčného zadržali na základe imigračného zákona. Zvažujeme jeho internáciu v tábore pre cudzincov s ilegálnym pobytom,“ povedal AFP zástupca nórskej polície Jon Andreas Johansen. Polícia nechcela spresniť dôvody zadržania ani oznamovať ďalšie podrobnosti.

„Nebezpečenstvo, že ho deportujú? Rovná sa nule,“ dodal advokát. Podľa neho polícia jeho klienta zadržala preto, že sa bránil opatreniam, ktoré mali zabezpečiť jeho bezpečnosť. „Nie je z ničoho obvinený,“ spresnil podľa agentúry AFP advokát.

Dvadsaťšesťročný Medvedev prekročil rusko-nórsku hranicu v noci z 12. na 13. januára a zažiadal v škandinávskej krajine o azyl. Podľa jeho advokáta je pripravený hovoriť o svojich skúsenostiach z Vagnerovej skupiny s ľuďmi vyšetrujúcimi vojnové zločiny.

Muž tvrdí, že bojoval v službách vagnerovcov na Ukrajine štyri mesiace, kým v novembri dezertoval. Polovojenská skupina Jevgenija Prigožina mu vraj proti jeho vôli predĺžila kontrakt.

Medvedeva považujú za potenciálne cenného svedka, ktorý by mohol potvrdiť brutalitu, s ktorou si zjavne vagnerovci na Ukrajine počínajú.

Mnoho expertov sa domnieva, že Medvedev nemohol prekročiť ostro stráženú rusko-nórsku hranicu bez cudzej pomoci. On sám tvrdí, že prešiel zamrznutú rieku Pasvik, zatiaľ čo ruskí pohraničníci po ňom strieľali a v pätách mal ich psov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet