Na hlavný obsah

V obciach v okolí Prešova prijímajú opatrenia proti šíreniu vtáčej chrípky

Zisťujú kto chová hydinu a koľko.

V obciach v okolí Prešova prijímajú opatrenia proti šíreniu vtáčej chrípky
V obciach v okolí Prešova prijímajú opatrenia, aby sa nešírila vtáčia chrípka. Foto: RTVS

V obciach v okolí Prešova prijímajú opatrenia, aby sa nešírila vtáčia chrípka. Najprv zisťujú, kto a v akých počtoch chová hydinu. Miestnemu drobnochovateľovi uhynuli v dôsledku choroby všetky sliepky a prišiel aj o dve kačice.

Bzenov zverejnil v stredu (18. 1.) podvečer oznam o potvrdenej vtáčej chrípke na stránke obce. Od štvrtkového (19. 1.) rána zisťovali, kto chová hydinu či holuby. Starosta obce Martin Papcun tvrdí, že obyvateľov čaká sledovacie obdobie jednotlivých chovov.

Starostka obce Radatice Gabriela Vizanková v obci tiež robí prieskum chovu hydiny „Telefonujeme obyvateľom, ideme dom po dome s tým, že si zisťujeme, aké sú ich súkromné chovy. Niektorí zvažujú, že tie chovy teda ukončia, prípadne teda pristúpia k zabíjaniu tejto hydiny, zatiaľ ich upokojujeme, že nie je to potrebné,“ opísala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vtáčia chrípka sa zatiaľ potvrdila len u jedného z drobnochovateľov. Čo bolo zdrojom nákazy ešte presne neurčili.

„Pravdepodobne sa jedná o možný kontakt s voľne žijúcim vtáctvom, nakoľko za chovom sa nachádza potok Svinka. Aj keď ten chov bol v podstate oplotený,“ podotkol vedúci odboru zdravia zvierat Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Prešov Valerián Kvokačka.

Chovateľ však pred Vianocami nakúpil zvieratá aj od podomového predajcu. Veterinári prijali opatrenia, ktoré chovatelia musia povinne dodržiavať. Napríklad zvieratá nemajú napájať vodou z vodných tokov.

„Zároveň majú sledovať zdravotný stav a všímať si typické klinické príznaky pre vtáčiu chrípku, ako je pokles znášky, pokles príjmu vody a krmiva,“ dodal Kvokačka.

Zoznamy chovateľov by mali obce predložiť zajtra veterinárom. Tí potom začnú kontrolovať jednotlivé chovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny