Na hlavný obsah

V rožňavskom okrese sa vyskytla tuberkulóza

Odborníci tvrdia, že nie je dôvod na paniku.

V okrese Rožňava sa vyskytli prípady tuberkulózy. Chorí pochádzajú z obce Nižná Slaná. V súčasnosti sa izolujú v špecializovaných zariadeniach. Podľa odborníkov nie je dôvod na paniku.

Ako prví sa nakazili 23-ročný muž a dvojročné dieťa z obce Nižná Slaná. Ďalšie vyšetrenia potvrdili nákazu aj trojmesačného súrodenca tohto dieťaťa.

„Do kontaktu s nakazenými prišlo 89 ľudí z tejto časti obce, z toho 52 detí. U 14 osôb ďalším sa prešetrovaním zistila latentná forma tuberkulózy. Osoby nie sú infekčné, ale napriek tomu im bola nasadená preventívna terapia,“ informoval Jozef Varga z rožňavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V Rožňave zasadala regionálna protiepidemická komisia, aby sa urýchlilo vyšetrenie ďalších ľudí, ktorí prišli do kontaktu. Špeciálne vyšetrenia ako odber krvi a röntgen pľúc bude robiť pľúcna ambulancia rožňavskej nemocnice. Pomoc prisľúbila obec Nižná Slaná aj polícia.

Tuberkulóza je infekčným ochorením pľúc, ktoré však má na Slovensku klesajúci trend. Šíri sa hlavne v rodinách, medzi blízkymi priateľmi, spolubývajúcimi či spolupracovníkmi.

„Nie je dôvod momentálne sa obávať, ten sporadický výskyt je stále, je to síce respiračná nákaza, avšak ten prenos je trošku náročnejší,“ skonštatoval Varga.

Od začiatku roku 2012 nie je povinné očkovanie deti proti tuberkulóze. Odborníci ani teraz neuvažujú o jeho zavedení.

Na Slovensku evidujú ročne približne sto prípadov tuberkulózy. najčastejšie sa vyskytuje v Košickom a Prešovskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny