Na hlavný obsah

V Rusku odsúdili v neprítomnosti prvého človeka za diskreditáciu ruskej armády

Uložil mu trest 8 rokov odňatia slobody.

V Rusku odsúdili v neprítomnosti prvého človeka za diskreditáciu ruskej armády
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Ruský súd po prvý raz odsúdil obžalovaného v jeho neprítomnosti za takzvanú diskreditáciu ruskej armády. Trest osem rokov odňatia slobody uložil bývalému policajnému majorovi Olegovi Kašincevovi, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval ruskú agresiu na Ukrajine a krátko po začiatku vojny odišiel z vlasti. Informoval o tom server Važnyje jistotii.

Za nepravdivé označil súd Kašincevove výroky na internete, že Rusko vedie vojnu a snaží sa ovládnuť ukrajinské územie a že ruská armáda likviduje civilné obyvateľstvo.

Za klamlivý považuje súd okrem iného Kašincevov internetový príspevok, ktorý znie: „Putinovská armáda už navždy ponesie znak hanby: Vraždenie civilného obyvateľstva, mučenie, znásilňovanie a rabovanie. To je to, s čím ju teraz spájajú v celom civilizovanom svete. „

Kašincev 19 rokov pracoval pre políciu, v roku 2019 odišiel do výslužby. V roku 2021 ho dvakrát zadržali, keď demonštroval za prepustenie väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného.

Pre údajnú diskreditáciu ruskej armády v minulom roku trestne stíhali 149 ľudí, uviedla BBC na svojom ruskojazyčnom webe. V decembri súd poslal na 8,5 roka do väzenia opozičného politika Iľju Jašina. Ten hovoril o podozreniach, že sa ruskí vojaci počas okupácie ukrajinského mesta Buča dopustili vrážd civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet