Na hlavný obsah

V školách sa rozmáha kyberšikanovanie

Obete o výsmechu či vyhrážkach často nikomu nepovedia.

V školách sa rozmáha kyberšikanovanie
Na ilustračnej snímke telefón. Foto: RTVS

V školách sa rozmáha kyberšikanovanie. Útočné a výsmešné emaily, či esemesky medzi deťmi sú stále častejšie. Obete o výsmechu či vyhrážkach často nikomu nepovedia. To môže mať veľmi vážne následky.

Depresie a dokonca aj samovraždy môžu byť následkom kyberšikanovania. To je u detí základných škôl častejšie než u stredoškolákov. Ministerstvo školstva práve preto pripravilo takzvaný Akčný plán boja proti šikanovaniu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Jeho úlohou je zabezpečiť podporu pedagogických a odborných zamestnancov v školstve k šikane,“ uviedla Renáta Vitková z tlačového odboru ministerstva školstva.

Z jednotlivých foriem kyberšikanovania sa školy najčastejšie stretávajú s ohováraním, šírením nepravdivých informácií, urážaním a ponižovaním.

Výsmech, urážky a ironizovanie sú prejavmi kyberšikanovania až vo vyše 80-percentách. Nasledujú vulgárne nadávky, vylúčenie z kolektívu, vyhrážky a zastrašovanie. Všetky formy sa detskej duše môžu dotknúť viac než je to znesiteľné.

“Nevedia tomu čeliť a nevedia, alebo nemajú odvahu o tom hovoriť. Deti nevedia dostatočne prejaviť svoje emócie. Nevedia ich spracovať a v tomto by sme im my dospelí mali pomôcť,“ pripomenula psychologička Dagmar Kopčanová.

Odborníci odporúčajú rozprávať sa s deťmi a nepodceňovať ani jeden príznak, ktorý by mohol nasvedčovať tomu, že dieťa je v škole alebo mimo školy šikanované.

“To, že im niekedy nechutí jesť, že ťažko zaspávajú, že majú nočné desy, že ich prestalo baviť chodiť do školy alebo že ich prestalo baviť hrať sa so svojimi predtým obľúbenými spolužiakmi,“ dodala Kopčanová.

Prípadní páchatelia by mali myslieť na to, že kyberšikanovanie je aj trestné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko