Na hlavný obsah

V Spišskej Novej Vsi hrozí pád stromov

Lámu sa pod váhou ťažkého snehu.

Mesto Spišská Nová Ves upozorňuje obyvateľov, aby zvýšili obozretnosť pri pohybe v okolí stromov, či pri parkovaní áut. Pod váhou nedávno napadaného ťažkého snehu, sa lámu hrubé konáre i celé stromy. Mesto sa preto chce tento rok pustiť do dôkladného dendrologického prieskumu.

„Vplyvom počasia, veľa zrážok zmiešaných, dážď so snehom, dochádza k premočeniu koreňového systému a dochádza aj k vyvráteniu celých stromov. Nedošlo k žiadnemu zraneniu, boli však zaevidované nejaké drobné škody na majetku, keď konáre spadli na autá,“ povedal vedú oddelenia komunálneho servisu Peter Hamrák.

V Spišskej Novej Vsi sa nachádza najdlhšie šošovkovité námestie v Európe. V mestskom parku rastie vyše 300 stromov. Lesník tvrdí, že niektoré pagaštany, bresty a lipy majú 200, 300 rokov a sú na hrane dožitia. Pred časom prišiel s výhodnou ponukou. 

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Komunikoval s lesníckou fakultou, Technickej univerzity vo Zvolene, kde oslovil dekana fakulty. Ten mu prisľúbil, účasť študentov, na diplomovej práci.

„Precízny dendrologický prieskum každého jedného stromu by bol najprospešnejší pre tento park. Oni to boli ochotní urobiť v rámci diplomovej práce, požadovali len ubytovanie a stravu pre študentov, no nejak to odišlo do stratena,“ podotkol lesník Oliver Búza.

Vtedy to mesto nevyužilo. Dnes by rozsiahly dendrologický prieskum privítalo. Hamrák hovorí, že mesto komunikuje s lesmi a zvažuje otvorené aj prieskumu za pomoci študentov.

Keďže v tomto mestskom parku je viacero vzácnych a starých stromov, obyvatelia mesta sa zhodujú, že by prijali, ak by ich stav skontrolovali odborníci. Cítili by sa tu tak, oveľa bezpečnejšie. Mesto by sa chcelo pustiť do prieskumu drevín ešte tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny