Na hlavný obsah

V súkromnom dome Bidena sa našli ďalšie tajné dokumenty

V garáži a vedľajšej miestnosti.

V súkromnom dome Bidena sa našli ďalšie tajné dokumenty
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

V súkromnom dome amerického prezidenta Joea Bidena vo Wilmingtone v štáte Delaware sa našli tajné dokumenty. Pochádzajú z čias, keď bol viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu. Potvrdil to vo štvrtok (12. 1.) Biely dom. Vyplýva to zo správ agentúr AP a AFP a denníka The New York Times.

Údajne neveľký počet dokumentov podľa vyjadrenia Bieleho domu našiel tím prezidenta Bidena v garáži. Jedna strana sa našla aj vo vedľajšej miestnosti.

Pred niekoľkými dňami sa zistilo, že citlivé dokumenty sa našli ešte v novembri aj v kancelárii istého washingtonského inštitútu, kde Biden predtým pôsobil.

Podľa The New York Times však nie sú zodpovedané kľúčové otázky ohľadne týchto nálezov. A to obsah dokumentov, kto ich tam dal a či ich prezident alebo jeho poradcovia čítali aj po tom, čo opustil funkciu prezidenta.

Bidenov tím údajne okamžite o náleze informoval ministerstvo spravodlivosti. Prezident v utorok vyhlásil pred novinármi, že novembrový nález tajných dokumentov v priestoroch think-tanku Penn Biden Center ho prekvapil.

Spisy v osobnej knižnici

Biden priznal, že v jeho „osobnej knižnici“ a skladovacích priestoroch v jeho dome sa našlo „malé množstvo“ dokumentov s označením „tajné“. Pochádzajú z jeho viceprezidentského obdobia v administratíve Baracka Obamu.

Zdôraznil, že v súvislosti s nálezom plne spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti. Vyplýva to zo správ agentúr AP a AFP.

Ministerstvo spravodlivosti okrem toho vyšetruje aj novembrový nález ďalších tajných dokumentov v sídle inštitútu Penn Biden Center vo Washingtone, ktorý vyšiel najavo tento týždeň. Dokumenty našli Bidenovi právnici.

Prezident neuviedol, kedy sa našli tajné dokumenty v jeho dome. Povedal iba, že jeho právnici dokončili v stredu (11. 1.) večer prehliadku domácich priestorov, kde by sa nejaké dokumenty mohli nachádzať.

Na nález tajných dokumentov u demokrata Bidena už zareagoval predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy z konkurenčnej Republikánskej strany a žiada vyšetrovanie na úrovni Kongresu. Poukázal pritom práve na vyšetrovanie Trumpa.

„Kedy FBI prehľadá tých niekoľko domov Joea Bidena, prípadne aj Biely dom?“ reagoval na nález Trump.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet