Na hlavný obsah

V Tel Avive demonštrovali tisíce ľudí proti novej izraelskej vláde

Obávajú sa, že zákony, ktoré koaličná vláda chystá, ohrozia demokraciu a práva menšín.

V Tel Avive demonštrovali tisíce ľudí proti novej izraelskej vláde
Na snímke demonštranti v Tel Avive držia plagát s nápisom: Toto je náš domov. Foto: ČTK/AP/Tsafrir Abayov

Tisíce ľudí v sobotu (7. 1.) večer protestovali v Tel Avive proti novej vláde premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorej sú aj krajne pravicové strany. Demonštranti, ktorých podľa organizátorov prišlo vyše 10 000, sa obávajú, že zákony, ktoré koaličná vláda chystá, ohrozia demokraciu a práva menšín. Informoval o tom denník Haarec.

Manifestácie, na ktorej ľudia niesli heslá označujúce Netanjahuovu vládu za „nebezpečnú, skorumpovanú a rasistickú“, sa zúčastnili aj niektorí členovia parlamentu, napríklad šéfka Strany práce Merav Michaeliová. Tá na twitteri okrem iného napísala, že ľudia budú bojovať za „demokraciu vo svojej krajine“.

„Nedovolíme vám, aby ste z našej krajiny urobili diktatúru,“ odkázal predseda advokátskej komory Avi Himi ministrovi spravodlivosti Jarivovi Levinovi. Reagoval tak na návrh reformy najvyššieho súdu, ktorú Levin tento týždeň predstavil.

Podľa návrhu by mal parlament okrem iného získať právomoc prehlasovať rozhodnutie Najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou. Levina tiež navrhuje, aby politici hrali väčšiu úlohu pri vymenovaní sudcov najvyššieho súdu.

Premiér je obžalovaný z korupcie

Návrh súdnej reformy kritizovala opozícia, podľa ktorej ohrozí nezávislé súdnictvo. Nový parlament, v ktorom má väčšinu vládna koalícia, už v decembri schválil právnu úpravu, ktorá umožnila predsedovi ultraortodoxnej strany Šas Arjemu Derimovi stať sa ministrom, hoci ho vlani v januári uznali vinným z daňových únikov. Trestnému stíhaniu čelí aj Netanjahu, ktorý je obžalovaný z korupcie; obvinenia odmieta a stíhanie označil za „hon na čarodejnice“.

Organizátori sobotňajšej (7. 11.) demonštrácie kritizujú vládu, že v nej sú „extrémistickí“ politici, ktorí presadia zákony diskriminujúce národnostné či sexuálne menšiny. „Dnes večer sme, priatelia, vytvorili nový demokratický tábor. Ten zahŕňa Židov i Arabov, ženy a mužov, heterosexuálov i komunitu LGBTQ +, veriacich aj sekulárnych. Všetci sme jednotní proti jednej zlej vláde a v boji za lepšiu budúcnosť,“ vyhlásil jeden z rečníkov v sobotu (7. 1.) na demonštrácii.

Podľa organizátorov podujatia sa budú konať ďalšie manifestácie proti vláde a za ochranu izraelskej demokracie, okrem iného budúcu sobotu, uviedol server denníka Haarec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet