Na hlavný obsah

V Trenčíne vymieňajú použitý kuchynský olej za nový

Použitý kuchynský olej do umývadla nepatrí.

V Trenčíne vymieňajú použitý kuchynský olej za nový
Na snímke plastové nádoby s použitým kuchynským olejom. Foto: RTVS

Upcháva kanalizáciu, znečisťuje vodu, vábi hlodavce. Použitý kuchynský olej do umývadla nepatrí. V odtokoch nepredstavuje problém iba pre životné prostredie. Keď tuky stuhnú a nahromadia sa, môžu spôsobiť obyvateľom bytových domov haváriu. Pozitívnou správou je, že ľudia separujú stále viac použitých olejov.

Po tom, čo na oleji vysmažíme sladké šišky či mäso, má ísť najlepšie po vychladnutí do plastovej nádoby. Po naplnení ich napríklad v Trenčíne zbiera spoločnosť, ktorá z takéhoto oleja vyrába prísady do nafty.

Dávame im za výmenu olej a ocot. Čo sa týka oleja, je to v pomere 1:6, čo sa týka octu je to 1:1. Začalo to menšími množstvami, teraz dosť veľké množstvá, niekedy aj tonu vyzbierame,“ hovorí Martin Kluch, pracovník pri zbere použitého kuchynského oleja.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je to fajn, vidím kam ten olej ide a ja za to dostanem nejakú protihodnotu. Spracujú to na ďalší účel, poslúži to,“ povedal Roman Tylka, obyvateľ Trenčína.

Samospráva pred mobilným zberom oleja zverejňuje harmonogram na mestských internetových stránkach. Množstvo vyzbieraných tukov stúpa, naposledy prekročilo 1 100 litrov.

V neďalekých Trenčianskych Tepliciach je možné použitý olej odovzdať nielen do zberného dvora, ale aj do špeciálnych nádob na stojiskách pre odpad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny