Na hlavný obsah

V USA pre chybu v systéme leteckého úradu meškajú stovky letov

Úrad nariadil, aby pozastavili všetky vnútroštátne odlety.

V USA pre chybu v systéme leteckého úradu meškajú stovky letov
Na ilustračnej snímke ľudia na letisku. Foto: Profimedia

Na viacerých miestach v Spojených štátoch prichádza v stredu (11. 1.) k meškaniu letov v dôsledku počítačového zlyhania v americkom Federálnom leteckom úrade (FAA). Úrad zároveň leteckým spoločnostiam nariadil, aby pozastavili všetky vnútroštátne odlety. Informovala o tom agentúra AP.

Okolo 7.00 h washingtonského času (13.00 SEČ) bolo oneskorených takmer 1 200 vnútroštátnych letov alebo medzinárodných letov smerujúcich z alebo do Spojených štátov, vyplýva z údajov webovej stránky FlightAware.com monitorujúcej letovú prevádzku.

Meškania hlásia najmä na východnom pobreží USA. Zákaz pre odlety, ktorý vydala FAA, platí do 9.00 h washingtonského času (15.00 SEČ).

Pravdepodobne nešlo o kybernetický útok

Problém nastal v systéme, ktorý upozorňuje pilotov a letiskový personál na nebezpečenstvo a akékoľvek zmeny v službách letiskového zariadenia. Tento systém upozorňuje letový personál na celý rad záležitostí vrátane prebiehajúcej výstavby na danom letisku, náhlych letových obmedzení alebo poškodené vybavenie letiska.

Systém však v súčasnosti nedokáže spracovávať aktualizované informácie, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na FAA.

Americký letecký úrad pritom uviedol, že daný problém rieši. „V súčasnosti vykonávame posledné overovacie kontroly a znovu načítavame systém,“ uvádza FAA.

Nič nenasvedčuje tomu, že za počítačovým problémom, ktorý spôsobil narušenie letovej prevádzky, je kybernetický útok. Oznámil to Biely dom s tým, že o veci upovedomili aj amerického prezidenta Joea Bidena.

„Prezidenta dnes ráno o zlyhaní systému Federálneho úradu pre letectvo (FAA) informoval minister dopravy. V tomto momente nijaké dôkazy nenasvedčujú, že by išlo o kybernetický útok, no prezident ministerstvu dopravy nariadil, aby boli príčiny (zlyhania) plne vyšetrené,“ uviedla na sociálnej sieti twitter hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet