Na hlavný obsah

Vagnerovci prevzali kontrolu nad ukrajinským Soledarom

Tvrdí to ich líder Jevgenij Prigožin.

Vagnerovci prevzali kontrolu nad ukrajinským Soledarom
Dym stúpa po ostreľovaní Soledaru. Foto: TASR/AP

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že príslušníci jeho žoldnierskych oddielov prevzali kontrolu nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Prigožin uviedol, že v centre mesta sa stále nachádza obkľúčená skupina ukrajinských vojakov, ktorým vagnerovci dali ultimátum, aby sa do polnoci vzdali. Uviedol tiež, že „počet vojnových zajatcov oznámia v stredu (11. 1.)“. DPA pripomína, že vyhlásenie Prigožina sa jej nateraz nepodarilo nezávisle overiť.

Najvyšší predstaviteľ doneckých separatistov Denis Pušilin však v stredu vyhlásil niečo iné. Podľa jeho informácií je už „aj centrum Soledaru pod úplnou kontrolou Vagnerovej skupiny“.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Ruská strana má zrejme záujem ovládnuť aj vstupy do 200 kilometrov dlhých opustených tunelov soľných baní, ktoré vedú pod touto oblasťou. Obe strany sa obávajú, že ich nepriateľ môže použiť na prienik do tyla.

O tom, že ruské jednotky a Vagnerovci ovládli väčšinu územia Soledaru, informovalo vo svojej utorkovej správe aj britské ministerstvo obrany.

Kyjev dobytie poprel

Velenie ukrajinskej armády poprelo, že by ruské sily Soledar ovládali, informovalo ruskojazyčné vydanie spravodajského serveru BBC News.

„Rusi tvrdia, že ho (Soledar) majú pod kontrolou, nie je to pravda. Počkajte na podrobnosti v hláseniach generálneho štábu (ukrajinskej armády),“ uviedol podľa BBC News hovorca východného velenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj.

Stredajšia pravidelná správa ukrajinského generálneho štábu situáciu okolo Soledaru podrobnejšie nerozoberá, priznáva ale, že v centrálnej časti mesta pokračujú boje.

„Neponáhľajme sa a počkajme na oficiálne vyhlásenie,“ uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zdôraznil však, že v oblasti Soledaru je z ruského pohľadu „pozitívna dynamika a postup“.

ISW dobytie spochybňuje

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o udalostiach na ukrajinskom fronte uvádza, že sa ruským jednotkám doteraz nepodarilo úplne dobyť mesto Soledar, napriek tvrdeniam niektorých ruských zdrojov. ISW v stredu cituje vo svojom ruskojazyčnom vydaní spravodajský server BBC News.

Získanie Soledaru by poskytlo ruským inváznym silám výhodu v boji o približne desať kilometrov vzdialený Bachmut, o ktorého dobytie Rusko usiluje mesiace. „Aj keby sme verili tým najodvážnejším ruským tvrdeniam, dobytie Soledaru nepovedie k okamžitému obkľúčeniu Bachmutu,“ podotýka ISW.

Vagnerovci na Ukrajine

Agenti západných spravodajských služieb sú presvedčení, že Vagnerova skupina hrá čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojne Ruska na Ukrajine. Existuje reálna možnosť, že vagnerovci teraz tvoria najmenej štvrtinu ruských bojovníkov. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ západných služieb, ktorého v stredu citoval portál britského denníka The Guardian.

Bojová efektivita Vagnerovej skupiny v oblasti východoukrajinského mesta Bachmut, kde sa jej jednotky sústredia, sa stále pokladá len za obmedzenú. Nemenovaný predstaviteľ zároveň opísal tempo postupu vagnerovcov ako také pomalé, že „niekedy im trvá dva týždne, kým dobyjú jediný dom“.

Ak sa potvrdí ovládnutie Soledaru ako pravdivá správa, bude to predstavovať prvý veľký úspech Moskvy na bojovom poli od vlaňajšieho leta, napísal The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet