Na hlavný obsah

Varšava je pripravená dať Ukrajine 60 modernizovaných tankov, uviedol Morawiecki

Vrátane 30 strojov PT-91 Twardy.

Varšava je pripravená dať Ukrajine 60 modernizovaných tankov, uviedol Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Varšava je pripravená poslať Ukrajine okrem 14 tankov nemeckej výroby Leopard 2 tiež 60 modernizovaných tankov. A to vrátane 30 strojov PT-91 Twardy. V rozhovore s kanadskou stanicou CTV News to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Tanky PT-91 Twardy sú v podstate modernizované stroje sovietskej konštrukcie T-72. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (27. 1.) na twitteri Poľsku za prísľub desiatok tankov poďakoval.

„Snažíme sa ísť príkladom. Poľsko poslalo ako prvá krajina pred pol rokom 250 tankov,“ uviedol s odvolaním sa na vojenskú pomoc Kyjevu Morawiecki.

„Povedali sme našim partnerom v západnej Európe, koľko tankov sme už doručili. Tlmočil som slová prezidenta (Volodymyra) Zelenského o tom, aké je dôležité mať v tomto druhu vojny moderné tanky. Rusi majú vo svojich skladoch niekoľko tisíc, niektorí hovoria dokonca vyše 15 000 tankov, „dodal šéf poľskej vlády v interview s CTV News.

Varšava, ktorá sa stavia do pozície jedného z najvernejších spojencov Kyjeva, naliehala na Nemecko, aby na Ukrajinu poslalo tanky Leopard a aby to umožnilo aj ďalším krajinám, poznamenala agentúra Reuters. V stredu (18. 1.) Berlín oznámil, že povolí vývoz v spolkovej republike vyrábaných Leopardov na Ukrajinu a Nemecko samotné ich tam pošle 14.

Tanky medzitým prisľúbili aj ďalšie krajiny, okrem Poľska aj Kanada, Holandsko, Nórsko alebo Fínsko. Spojené štáty Ukrajine dodajú 31 tankov Abrams. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (26. 1.) uviedol, že do „tankovej koalície“ vstúpilo už 12 západných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet