Na hlavný obsah

Vďaka testom DNA zistil, kto v skutočnosti je

Osemdesiatročnému pánovi, ktorý prežil holokaust, pomohli vypátrať rodokmeň.

Vďaka testom DNA zistil, kto v skutočnosti je
Na archívnej snímke v súčasnosti osemdesiatročný Jackie Young, preživší holokaustu, ešte ako dieťa. Foto: RTVS

Vďaka testom DNA zistil odkiaľ pochádza a kto boli jeho rodičia. Aj to, že má žijúcich príbuzných. Osemdesiatročnému pánovi, ktorý prežil holokaust, pomohli rodokmeň vypátrať špecialisti z New Yorku.

Jackie Young prežil prvé roky svojho života ako osirelé dieťa v koncentračnom tábore Terezín v Československu. Po vojne sa dostal do Spojeného kráľovstva, kde ho adoptovali.

O svojej biologickej rodine toho veľa nevedel. Len to, že jeho matka bola slobodná židovská Viedenčanka, ktorú v roku 1942 zavraždili v inom tábore. O otcovi nemal žiadne informácie.

„Moji rodičia ma nenechali len tak na prahu dverí s tým, že už ma nikdy nechcú vidieť. Nie. Moju rodinu odvliekli do koncentračných táborov a zavraždili,“ povedal preživší.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Osemdesiatročný taxikár na dôchodku desaťročia pátral po svojej rodine. Vďaka špecialistom na židovskú genealógiu v New Yorku ju našiel.

„Projekt zjednotenia DNA sme pripravovali dlho. Chceli sme poskytnúť útechu a dokonca si dovolím povedať, že aj spravodlivosť tým, ktorí prežili holokaust. Ľuďom, ktorí nepoznali svoje korene. A to robíme. Pomocou DNA hľadáme ich príbuzných,“ priblížil riaditeľ Centra židovskej histórie Gavriel Rosenfeld.

Príbuzní v USA, Francúzsku či Izraeli

Rodokmeň Jackieho Younga siaha až do začiatkov 19. storočia. Nielen že spoznal meno svojho otca, navyše zistil, že má žijúcich príbuzných v Spojených štátoch, vo Francúzsku, v Izraeli aj Spojenom kráľovstve.

„Keby som nemal tieto informácie, stále by som sa cítil istým spôsobom neúplný. Rodina je pre mňa všetko. Je to základný pilier ľudstva,“ povedal Jackie Young.

Pracovníci z centra židovskej histórie v New Yorku veria, že ich projekt testovania DNA prinesie viac príbehov, ako je tento.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet