Na hlavný obsah

Viac ako polovici pekární hrozí zánik

Opatrenia vlády na pomoc s vysokými cenami energií im nepomôžu.

Viac ako polovici pekární hrozí zánik
Na ilustračnej snímke pekáreň. Foto: RTVS

Pekárom opatrenia vlády na pomoc s vysokými cenami energií nepomôžu. Väčšiny z nich sa netýkajú. Viac ako polovici pekární hrozí v krátkom čase zánik.

Faktúry za elektrinu upravené o pomoc štátu nedostane 90 percent pekární. Nepatria totiž pod reguláciu cien, ktorú garantuje štát.

„Neregulovaní, samozrejme, uhrádzajú faktúry tak, ako im ich vystavili. Následne požiadajú o kompenzáciu v rámci schémy. V nasledujúcich dňoch bude výzva na danú schému,“ informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Konkrétne podmienky výzvy však ešte nie sú celkom jasné. Isté je len to, že ten, kto bude chcieť kompenzáciu, musí zaplatiť zálohové faktúry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď niekto dostal zálohové faktúry vo výške desaťnásobku predchádzajúcich platieb, tak im z peňazí alebo z cash flow vytiahne také množstvo peňazí, ktoré im zabráni podnikať,“ uviedol Milan Lapšanský predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Viktor Gumán riadi pekáreň, ktorá nakupuje elektrinu za neregulované ceny. Teda za ceny, ktoré sú na trhu momentálne aktuálne. Keď nezaplatí vysokú zálohu za elektrinu ani po upomienke, dodávateľ ho vypne.

„Tá hrozba tu je a je reálna. Za nás môžem povedať, že mám zodpovednosť za 300 rodín, 300 zamestnancov,“ priblížil Gumán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko