Na hlavný obsah

Vláda schválila Klusa ako kandidáta na člena Európskeho dvora audítorov

Podľa rezortu financií spĺňa podmienky.

Vláda schválila Klusa ako kandidáta na člena Európskeho dvora audítorov
Nezaradený poslanec Martin Klus. Foto: TASR

Bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus je kandidátom SR na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Vyplýva to z návrhu ministerstva financií, ktorý v utorok (31. 1.) schválila vláda.

Klus podľa rezortu spĺňa požiadavku nezávislej a osobitne kvalifikovanej osobnosti na tento post vzhľadom na jeho skúsenosti zo zastávania vysokých štátnych funkcií, predovšetkým ako štátneho tajomníka.

„Počas svojho pôsobenia v tejto funkcii mal v pôsobnosti európske záležitosti. A to vrátane výdavkovej stránky rozpočtu EÚ a koordináciu európskych politík naprieč ministerstvami SR. Zároveň aj prípravu agendy premiéra na Európsku radu,“ vysvetlilo ministerstvo.

Rezort financií pripomenul, že počas pôsobenia vo funkcii bol Klus zodpovedný aj za prípravu a koordináciu pozície SR na Európsku radu pri schvaľovaní viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 až 2027. Ale aj pri schvaľovaní nástroja Next Generation EU, z ktorého sú financované národné plány obnovy a odolnosti.

Klus v minulosti pôsobil tiež na pozícii podpredsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. V tejto pozícii sa aktívne venoval aj agende EDA, dodalo ministerstvo.

RTVS už minulý týždeň prišla s informáciou, že rezort vybral Klusa ako zástupcu Slovenska. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) to označil za predvolebnú korupciu hnutia OĽANO. Opozícia si zasa myslí, že nominácia súvisí s jeho odchodom z SaS. Sám Klus podobné špekulácie odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko