Na hlavný obsah

Vláda schválila koncepciu na ochranu spotrebiteľov pred energetickou chudobou

Ide zatiaľ len o odporúčania.

Vláda schválila koncepciu na ochranu spotrebiteľov pred energetickou chudobou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dočasne poverená vláda schválila koncepciu na ochranu spotrebiteľov pred energetickou chudobou. Zatiaľ ide iba o odporúčania, ktoré by mali v budúcnosti zvýšiť mieru dostupnosti energií a pitnej vody pre sociálne zraniteľné domácnosti. Na koncepcii spolupracujú viaceré ministerstvá.

Energetická chudoba je celosvetovo používaný pojem, keď, zjednodušene povedané – ohrozené domácnosti čelia výberu medzi energiou a jedlom. V rámci Európy sa týka odhadom minimálne 50 miliónov ľudí a riešia ju všetky krajiny.

V Rádiožurnále v Rádiu Slovensko sa téme venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Koncepciu, ktorú vo štvrtok (26. 1.) schválila naša vláda, vytvoril Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Jeho predseda Andrej Juris vysvetľuje, že v prvom rade je dôležité definovať, ktorá domácnosť je energeticky chudobná.

„Definícia by mala vychádzať z pomeru medzi disponibilným príjmom domácnosti, teda koľko domácnosť zarobí, a porovnaním s nákladmi na energie a vodu. Slovensko má v tomto určité špecifikum. Energetická chudoba v zákone zahŕňa aj vodu,“ dodal.

Dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) však upozorňuje, že nám chýbajú dáta.

„Evidujeme individuálne príjmy ľudí. Dokonca vieme spárovať aj rodičov s deťmi. Ale neexistujú také dáta, kde máte domácnosť. A energie a náklady na bývanie sú na domácnosť,“ tvrdí Krajniak s tým, že je treba zadefinovať, ktorá domácnosť a na základe akých kritérií tam bude.

Zatiaľ sa používa modelový príklád

Regulačný úrad zatiaľ používa modelový príkla. Ak by sa určila hodnota zostatkových disponibilných financií vo výške 1,5 násobku životného minima, za ohrozených energetickou chudobou by bolo možné označiť približne 24 percent slovenských domácností.

Pomôcť pri identifikácii odberateľov ohrozených energetickou chudobou by však mohlo aj priradenie jedinečného identifikačného kódu pre každého účastníka trhu. Aktuálne vzniká nadrezortná skupina, ktorá má vytvoriť legislatívu. Okrem rezortov práce a financií je do nej zahrnuté tiež ministerstvo hospodárstva. Jeho dočasný šéf Karel Hirman.

My sme technické ministerstvo v tejto oblasti. Dúfam, že v nasledujúcich týždňoch-mesiacoch vytvoríme niečo, čo bude mať reálnu hodnotu a zmysel pre občanov tejto krajiny ešte do volieb a tak, aby budúca vláda nejaký použiteľný koncept,“ uzavrel.

Dodal, že štát v súčasnosti pomáha všetkým domácnostiam. Legislatíva na ochranu spotrebiteľov pred energetickou chudobou je podľa neho beh na dlhú trať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál