Na hlavný obsah

Vláda stále neprijala zákon na zlepšenie postavenia LGBT+ ľudí

A to aj napriek sľubom premiéra Eduarda Hegera.

Vláda stále neprijala zákon na zlepšenie postavenia LGBT+ ľudí
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: RTVS

Vláda stále neprijala zákon, ktorý by párom rovnakého pohlavia umožnil aspoň základné partnerské práva. A to aj napriek sľubom premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Zrovnoprávnenie LGBT+ plus menšiny naďalej rozdeľuje spoločnosť.

Vlani Slovenskom otriasla vražda dvoch ľudí na Zámockej ulici. Ani tri mesiace po vražde však návrh zákona na zlepšenie postavenia LGBT+ ľudí pripravený nie je. Koaliční lídri pritom tvrdia, že so základnými právami problém nemajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tam nemám najmenší problém, nech ktokoľvek voči komukoľvek vystaví akúkoľvek plnú moc, keď je chorý, aby sa ten druhý človek mohol o ňom informovať,“ uviedol Igor Matovič (OĽANO) poslanec NR SR, líder hnutia.

„Štátna tajomníčka Edita Pfuntner sa tomu venuje, aby pripravila takúto formu, my s tým nemáme problém,“ povedal Boris Kollár (Sme rodina) predseda NR SR, predseda hnutia.

Richard Sulík (SaS) poslanec NR SR, predseda strany tvrdí , že na tom budú pracovať.
Pripomenul, že registrované partnerstvá majú v programe od začiatku SaS.

„Myslím si, že to akoby upravenie základných životných situácií asi bude stáť až pred novou vládou,“ dodal Peter Pellegrini (nezaradený) poslanec NR SR, predseda strany Hlas-SD.

Podobný názor má aj politológ, podľa ktorého už poslanci šancu na schválenie práv pre túto komunitu prepásli.

„Mali sme tu vraždu dvoch mladých ľudí práve pre ich sexuálnu orientáciu a myslím si, že to mohol byť z tých momentov, kedy poslanci niektorých konzervatívnych politických strán mohli ukázať vôľu riešiť problém tejto menšiny, ale naopak, poslanci sa vyjadrili negatívne,“ ozrejmil Radoslav Štefančík politológ, Ekonomická univerzita v Bratislave.

Príspevky na sociálnych sieťach

„Kým ja budem v politike, tak nedovolím, aby tu bola snaha zrovnoprávňovať, aby sme sa tu hrali na nejaké partnerstvá homosexuálov, sobáše homosexuálov, adopcie, v žiadnom prípade nie,“ uviedol Matovič.

A podobne sa vyjadruje aj na sociálnych sieťach. Za posledné dni venoval LGBT+ menšine viacero príspevkov. Proti takýmto výrokom sa postavil premiér Eduard Heger.

„Štvavé kampane proti policajtom, prokurátorom, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatívcom, LGBT+, Rómom, aktivistom či mimovládnym organizáciám je hľadaním nepriateľa tam, kde nie je. Vedie to len k ďalšiemu rozdeľovaniu občanov,“ napísal Heger na facebooku.

Aj prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky upozornila, že nenávisť vedie k ďalšej nenávisti.

„To je nesmierne nezodpovedné a nebezpečné a iba pre to, aby možno naháňal politické body. To považujem za šialené. A preto mi je to nesmierne ľúto a myslím si, že je dobré, že spoločnosť sa aj na stranu LGBT+ menšiny jednoznačne postavila,“ povedala prezidentka SR.

Politikom pripomína ich mieru zodpovednosti za nálady v spoločnosti a apeluje na nich, aby vážili slová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko