Na hlavný obsah

Vo Vatikáne skončila zádušná omša za emeritného pápeža Benedikta XVI.

Zosnulého uložili do hrobky v krypte Svätopeterskej baziliky.

Vo Vatikáne skončila zádušná omša za emeritného pápeža Benedikta XVI.
Pápež František počas zádušnej omše pozerá na rakvu s pozostatkami emeritného pápeža Benedikta XVI. Foto: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Na vatikánskom Svätopeterskom námestí skončila zádušná omša za emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý zomrel 31. decembra vo veku 95 rokov. Smútočný obrad, ktorému sa prizerali desaťtisíce veriacich, viedol terajší pápež František. Zosnulého uložili do hrobky v krypte Svätopeterskej baziliky.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013, keď odstúpil zo zdravotných dôvodov. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý tak urobil.

Hoci Benedikt nezomrel za svojho pontifikátu, jeho pohreb sa v mnohom podobal pohrebom hláv katolíckej cirkvi. Jednoduchú rakvu z cédrového dreva, ktorú krátko pred obradom za zvuku zvonov vyniesli zo Svätopeterskej baziliky umiestnili pred oltárom. K nemu pápež František prišiel na invalidnom vozíku, smútočný obrad viedol po sediačky.

„Benedikt, verný priateľ ženícha, nech je tvoja radosť úplná, až počuješ jeho hlas definitívne a navždy,“ povedal podľa agentúry DPA František. Ako ženích býva v katolíckej cirkvi označovaný Ježiš Kristus.

V priebehu omše, ktorej sa zúčastnilo 125 kardinálov, 200 biskupov a asi 3 700 kňazov, František tiež hovoril o Benediktovej „múdrosti, láskyplnosti a oddanosti, ktorou nás roky obdarovával“.

Po skončení omše odnieslo 12 mužov rakvu do Svätopeterskej baziliky. Ešte predtým sa pápež František rozlúčil s Benediktom symbolicky tým, že na drevenú rakvu položil ruku. Potom sa za potlesku veriacich odobral do chrámu.

Obrad sa odohral pod šírym nebom, slnko sa len pomaly predieralo hmlou, niektorí z prítomných mali nad hlavami dáždniky. Medzi desaťtisícami účastníkov pohrebu boli duchovní z celého sveta a tiež niekoľko hláv štátov a monarchov. Slovensko zastupoval dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Prišlo viac ľudí ako odhadovali

Podľa údajov talianskych úradov, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, sa na pohrebe zúčastnilo až 100 000 ľudí. To je viac ako pôvodne odhadovali. Na usporiadaný priebeh dohliadalo asi 1 000 policajtov.

Pri obrade držala jedna z truchliacich na námestí ručne písaný transparent s nápisom Svätý hneď (Santo subito). Vyzývala tým k svätorečeniu emeritného pápeža rovnakým heslom, ktoré veriaci masovo prevolávali v roku 2005 na pohrebe Jána Pavla II.

Zádušná omša, ktorú až na niektoré pasáže slúžili v latinčine, skončila pred jedenástou hodinou. Potom rakvu vložia do zinkového puzdra a následne do ďalšej drevenej rakvy. Emeritného pápeža pochovajú do hrobky v krypte pod Svätopeterskou bazilikou.

Podľa jeho želania ho uložili do tej istej hrobky, do ktorej pochovali pápeža Ján Pavol II., ktorého pozostatky však z krypty v roku 2011 vyzdvihli kvôli blahorečeniu.

Počas posledných troch dní, keď bolo telo Benedikta vystavené vo Svätopeterskej bazilike, sa s emeritným pápežom prišlo rozlúčiť viac ako 200 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet