Na hlavný obsah

Vojna potvrdila, že Ukrajina sa môže stať členom NATO, tvrdí Kissinger

Dlho bol proti vstupu krajiny do Aliancie.

Vojna potvrdila, že Ukrajina sa môže stať členom NATO, tvrdí Kissinger
Na archívnej snímke bývalý americký minster zahraničných vecí Henry Kissinger. Foto: TASR/AP

Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu ukazuje, že už nemá dlhšie zmysel, aby Ukrajina nebola v NATO. Vyhlásil to v utorok (17. 1.) bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger. Dlho namietal proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Vo svojom online príhovore k účastníkom Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose Kissinger uviedol, že vstup Ukrajiny do NATO by bol „náležitým výsledkom“ prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine.

„Pred touto vojnou som bol proti členstvu Ukrajiny v NATO. Obával som sa, že by sa tak začal presne ten proces, ktorý teraz vidíme. Keď však tento proces dosiahol tento stupeň, tak myšlienka neutrálnej Ukrajiny už viac nedáva zmysel,“ uviedol.

Keď totiž ruský prezident Vladimir Putin chcel odôvodniť začiatok invázie na Ukrajinu, označil ašpiráciu Ukrajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie za hrozbu, pripomína AFP.

Vyslovuje sa za prímerie na Ukrajine

Kissinger, zástanca tzv. reálpolitiky, sa už celé mesiace vyslovuje za prímerie na Ukrajine, v rámci ktorého by Rusko nadobudlo územné zisky.

Tento svoj postoj zopakoval aj v utorok. Navrhol prímerie „po línii invázie“, aby sa zabránilo eskalácii vojny. Následne môžu vzísť z rokovaní ďalšie dohody.

Zároveň uviedol, že je dôležité „poskytnúť Rusku príležitosť, aby sa mohlo stať opäť súčasťou medzinárodného systému“ a zabrániť deštrukcii Ruska ako štátu. Pripomenul, že ide o krajinu, ktorá má jadrové zbrane.

Bývalý šéf americkej diplomacie zároveň vyjadril obdiv ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a hrdinstvu ukrajinského ľudu.

Kissinger v článku zverejnenom minulý mesiac v britskom konzervatívnom časopise The Spectator varoval, že v konflikte prebiehajúcom na Ukrajine badať paralely s rokom 1914, keď nezhody medzi veľkými svetovými prerástli do svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet