Na hlavný obsah

Voľby v jednom z obvodov Dolného Kubína budú musieť zopakovať

Najvyšší správny súd SR ich vyhlásil za neplatné.

Voľby v jednom z obvodov Dolného Kubína budú musieť zopakovať
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Voľby dolnokubínskych mestských poslancov v obvode číslo 3 (Medzihradné, Banisko, Srňacie) budú musieť zopakovať. Najvyšší správny súd SR ich vyhlásil za neplatné. Na piatkovom (27. 1.) brífingu o tom informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok. Súvisí to so zámenou poradových čísel na hlasovacom lístku.

Vo volebnom obvode kandidovali celkovo šiesti kandidáti, u dvoch z nich došlo k zámene poradia. „Zrejme išlo o systémovú chybu medzi písmenami T a Ť, čím sa spôsobilo, že kandidáti nemali na volebnom lístku také isté číslo, s akým predtým mali kampaň.

O situácii sa mestská volebná komisia dozvedela v deň konania volieb, následne kontaktovala štátnu volebnú komisiu. Z tej prišlo usmernenie, že sa volia osoby a nie čísla, hlasovanie sa nezastavuje a pokračuje sa ďalej vo voľbách. Tak sa aj postupovalo,“ vysvetlil primátor.

Prednosta Okresného úradu Pavol Ľorko podotkol, že chyba pravdepodobne vznikla v štátnom systéme IVIS, ktorý spravuje štatistický úrad. „Ale za konečný hlasovací volebný lístok zodpovedá mesto, respektíve obec,“ dodal.

 Dvojica zvolených poslancov za obvod tak v podstate mandát ani nikdy nezískala, potvrdila predsedníčka mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Andrea Barienčíková.

Mandát nikdy nedostali

Dvojica zvolených poslancov za obvod tak v podstate mandát ani nikdy nezískala, potvrdila predsedníčka mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Andrea Barienčíková. Doposiaľ však ako poslanci fungovali. Podľa Barienčíkovej boli účastní aj pri prijímaní viacerých uznesení.

„Podľa nášho momentálneho názoru by však nemala byť ovplyvnená ich platnosť. Napriek tomu všetky uznesenia zrevidujeme a podľa toho sa zariadime ďalej,“ povedala.

Viceprimátor Matúš Lakoštík priblížil, že obaja poslanci akceptujú rozhodnutie súdu. Či budú kandidovať opäť, sa ešte rozhodnú. Obaja budú musieť vrátiť odmeny.

„Je to ešte o to komplikovanejšie, že ich zvolili do komisií a dozorných rád spoločností, toto všetko budeme musieť vyriešiť,“ poznamenal.

Neúspešná kandidátka so zameneným číslom Katarína Tomáňová uviedla, že chyba v poradí jej mohla ubrať hlasy. Veľa voličov podľa nej nečíta mená, ale zapamätá si číslo, ktoré zakrúžkuje. „Je mi ľúto, že voľby sa budú musieť zopakovať pre porušenie zákona alebo neodbornosti niektorých kompetentných osôb,“ zhodnotila.

Starosta v Bystranoch

Voľby starostu obce Bystrany v Spišskonovoveskom okrese sú neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR. Dôvodom je, že kandidát, ktorý získal vo vlaňajších komunálnych voľbách najviac hlasov, bol v tom čase právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. Vyplýva to z rozsudku zverejneného na webovom sídle súdu.

„V čase napádaných volieb 29. októbra 2022 žalovaný nespĺňal zákonom ustanovené podmienky pasívneho volebného práva, pretože bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a jeho odsúdenie v tom čase ešte nebolo zahladené,“ uvádza sa v rozsudku.

Žalovaný pritom podľa NSS tvrdil, že podstatný je čas, kedy sa starosta ujíma svojej funkcie. To súd považuje za právne irelevantné.

Na Spiši ide pritom už o druhú obec, kde NSS vyhlásil voľby starostu za neplatné. V Hromoši neďaleko Starej Ľubovne bolo dôvodom závažné porušenie zákona o podmienkach výkonu volebného práva, čo malo vplyv na výsledky volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny