Na hlavný obsah

Von der Leyenová: EÚ musí zvyšovať tlak na Rusko a ďalej podporovať Ukrajinu

EÚ je podľa nej pripravená vyplatiť Kyjevu prvú časť z úverového programu.

Von der Leyenová: EÚ musí zvyšovať tlak na Rusko a ďalej podporovať Ukrajinu
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) musí pokračovať vo zvyšovaní tlaku na Rusko a v podpore Ukrajiny. Vyhlásila to v piatok (13. 1.) šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po rokovaní so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom.

Jeho krajina teraz predsedá EÚ. Tá je podľa von der Leyenovej pripravená v januári Kyjevu vyplatiť prvú časť z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur. Uviedli to agentúry Reuters a DPA.

Šéfka EK na tlačovej konferencii v najsevernejšom švédskom meste Kiruna tiež poznamenala, že počas ôsmich mesiacov od začiatku Ruskom vyvolanej vojny na Ukrajine Moskva odstrihla 80 percent dodávok plynu do EÚ.

Dvadsaťsedmička podľa nej však situáciu vďaka diverzifikácii dodávok zvládla. „Tvrdá práca sa vyplatila. Ceny plynu sú teraz nižšie ako pred ruskou inváziou,“ poznamenala.

Uviedla tiež, že tento mesiac Kyjev dostane 1,5 miliardy eur zo schváleného úverového balíka. Ten má Ukrajine umožniť aj naďalej platiť mzdy a dôchodky občanom a tiež pokračovať v prevádzke nemocníc, škôl či ubytovní pre vnútorne vysídlených. Kyjev dostane pôžičku bez úrokov, pričom ho môže využiť aj na obnovu vojnou zničenej infraštruktúry.

Von der Leyenová s Kristerssonom diskutovalia aj o ekonomických vyhliadkach EÚ. Švédsky premiér dal najavo, že zoskupenie musí zlepšiť svoju dlhodobú konkurencieschopnosť.

Podľa šéfky EK je napríklad potrebné posúdiť, aké finančné prostriedky potrebuje sektor čistých technológií v EÚ. A to aby sa zabezpečili rovnaké podmienky so Spojenými štátmi, kde sa mu teraz dostáva masívnej podpory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet